AZ zet droomreeks in Europa voort na penaltythriller

Reacties

AZ heeft zich donderdag geplaatst voor de halve finale van de Conference League. De Alkmaarders voltooiden een indrukwekkende inhaalrace tegen Anderlecht, dat de tanden in de penaltyserie stukbeet op doelman Mathew Ryan. In de halve eindstrijd wacht AZ een dubbele ontmoeting met AA Gent of West Ham United.

AZ zet droomreeks in Europa voort na penaltythriller
© Pro Shots
AZ
AZ
ns
2 - 0
Anderlecht
Anderlecht

Natuurlijk was het een tegenvaller dat Jesper Karlsson niet beschikbaar was. In de achtervolging op Anderlecht had AZ de inbreng van de Zweed goed kunnen gebruiken. Dat bleek niet eens nodig. De bezoekers uit België verdedigden in het AFAS Stadion een riante uitgangspositie, maar zagen die als sneeuw voor de zon verdwijnen.

De Alkmaarse storm was Anderlecht het eerste kwartier veel te machtig. Twee keer was het Vangelis Pavlidis die de trekker overhaalde. De Griekse spits profiteerde vanaf de stip van een overtreding van Michael Murillo en vormde niet veel later het eindstation van een schitterende aanval. Pavlidis profiteerde van een splijtende pass van Tijjani Reijnders, die via Jens Odgaard voor zijn voeten belandde (2-0).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Door de dubbelslag van Pavlidis stond het met nog 77 minuten te gaan ineens weer helemaal gelijk. Anderlecht mocht niet klagen dat het daar bij bleef, want AZ bleef hongerig en kreeg verschillende kansen om de boel volledig om te draaien. Pavlidis verzuimde zijn hattrick te voltooien en ook Milos Kerkez liet voor rust een serieuze mogelijkheid onbenut.

Het derde doelpunt van Pavlidis zou er niet komen, want de 24-jarige spits bleef halverwege geblesseerd achter in de kleedkamer. Door de entree van Mayckel Lahdo verkaste Odgaard naar de positie centraal voorin. Het tempo verdween uit de wedstrijd, maar AZ bleef de bovenliggende ploeg. In de slotfase resulteerde dat in verschillende kansen. Kerkez was nog het dichtst bij een beslissende treffer, maar de Hongaar teisterde de binnenkant van de paal.

Penaltyserie
In de verlenging sloeg de vermoeidheid toe. AZ probeerde het nog en dacht via Odgaard het winnende doelpunt te maken, maar de Deen stond in aanloop naar zijn treffer buitenspel. Anderlecht leek een penaltyserie prima te vinden. Dat bleek een verkeerde gok, want AZ was ook vanaf elf meter de betere. Daar kon zelfs Bart Verbruggen niets aan veranderen.

Nadat Jan Vertonghen de eerste penalty namens Anderlecht miste - de voormalig Ajacied stuitte op Ryan -, liepen de bezoekers achter de feiten aan. Omdat Ryan ook de inzet van Killian Sardella stopte, mocht Mexx Meerdink aanleggen voor de beslissende penalty. De invaller faalde niet.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na de thriller in Alkmaar meldt AZ zich volgende maand in de halve finale. Daarin is AA Gent of West Ham United de tegenstander. Het heenduel gaat in ieder geval aan de neus van Kerkez voorbij. De linkervleugelverdediger liep tegen een gele kaart aan en is geschorst.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.