AZ zakt door de ondergrens en weet weer wat verliezen is

AZ weet weer wat verliezen is. Na een reeks van vijftien wedstrijden waarin de ploeg van Pascal Jansen ongeslagen bleef, was Apollon Limassol donderdag met 1-0 te sterk in de Conference League. Daardoor blijft AZ steken op negen punten in de groep, terwijl een zege genoeg voor overwintering zou zijn geweest.

Apollon Limassol
1 - 0
AZ
AZ

De wedstrijd werd afgewerkt in het GSP Stadium van APOEL Nicosia, Omonia Nicosia en Olympiakos Nicosia, omdat het stadion van Apollon niet voldoet aan de UEFA-richtlijnen. Bij AZ had Riechedly Bazoer voor het eerst dit seizoen een basisplaats. Hij nam plaats in het centrum van het middenveld, waardoor Dani de Wit doorschoof naar de spitspositie. Jens Odgaard belandde zodoende op de bank bij de koploper uit de Eredivisie. Op de flank kreeg Jesper Karlsson de voorkeur boven Myron van Brederode.

De Wit scoorde voor donderdag in iedere groepswedstrijd en was in de zevende minuut al dicht bij een verlenging van die reeks. Na een voorzet van Milos Kerkez kopte de spits tegen de bovenkant van de lat. Later in de eerste helft ontstond een volgende grote kans. De Wit bestormde het zestienmetergebied en zocht Bazoer uit, maar via twee verdedigers vloog de bal bijna in het eigen doel. Doelman Aleksandar Jovanovic greep ternauwernood in en zag tot zijn opluchting dat Valentin Roberge de bal van de lijn haalde na de rebound van Bazoer.

Roberge speelde vervolgens ook een hoofdrol door de verrassende 1-0 te maken. Na een indraaiende corner van Ido Shahar ontsnapte de verdediger volledig aan de aandacht van De Wit, waardoor hij bij de tweede paal raak kon koppen. Danilo Spoljaric waagde kort voor de pauze nog een poging om de marge te verdubbelen, maar Verhulst verwerkte het afstandsschot.

In de tweede helft zakte AZ door de ondergrens. De bezoekers stichtten nauwelijks gevaar en waren onzuiver in de passing, waardoor Apollon vrij eenvoudig overeind bleef. Pas negen minuten voor tijd klopten de Alkmaarders serieus aan de poort: De Wit nam de bal uit de lucht na een corner van Yukinari Sugawara en stuitte op de keeper van de Cyprioten. Op 4 augustus verloor AZ voor het laatst, toen Dundee United met 1-0 te sterk was.