AZ via grootste Europese zege in 45 jaar naar play-offs Conference League

AZ heeft zich op buitengewoon overtuigende wijze geplaatst voor de laatste voorronde van de Conference League. Na de 1-0 nederlaag van vorige week tegen Dundee United leek de kwalificatie aan een zijden draadje te hangen, maar voor eigen publiek veegde AZ de vloer aan met de Schotten: 7-0. Alleen in de allereerste Europese wedstrijd ooit boekte AZ een grotere overwinning in Europees verband (11-1 op Red Boys Differdange in 1977).

AZ
AZ
7 - 0
Dundee United

AZ wist dat het in ieder geval eenmaal moest scoren om uitzicht te houden op de volgende ronde. De eerste kans daartoe was in de zesde minuut voor Vangelis Pavlidis, die in het strafschopgebied werd bereikt door een breedtepass van Tijjani Reijnders. De inzet van Pavlidis vormde geen groot probleem voor doelman Mark Birighitti, in Nederland bekend van zijn dienstverband bij NAC Breda in het seizoen 2017/18.

Twee vroege pogingen van Håkon Evjen, allebei vanbuiten het strafschopgebied, misten de juiste kracht en richting. Driemaal was bijna scheepsrecht, maar in de korte hoek keerde Birighitti de inzet. Van complete overmacht van AZ was aanvankelijk nog geen sprake, want Dundee kende enkele gevaarlijke uitbraken en ook bij standaardsituaties hield het thuispubliek het hart vast. Echt grote kansen waren zeldzaam voor Dundee in de eerste helft.

Een fraai uitgespeelde aanval betekende na iets meer dan twintig minuten toch de 1-0. Milos Kerkez ging een één-twee aan met Reijnders en vond in het strafschopgebied de ruimte voor een terugspeelpass op Pavlidis, die dankbaar profiteerde: 1-0. Hij maakte zijn achtste doelpunt in Europees verband (verdeeld over zijn dienstverbanden bij Willem II en AZ) en passeerde Nikos Machlas en Yannis Anastasiou als de Griek met de meeste doelpunten voor een Nederlandse club in Europese wedstrijden.

De enige keer dat Dundee echt gevaarlijk werd voor de rust, was via een fraaie omhaal van Ian Harkes waar Hobie Verhulst alert op reageerde. Niet viel later viel aan de andere kant de broodnodige 2-0 voor AZ. Na een van richting veranderde pass van Jordy Clasie belandde de bal prompt voor de voeten van Reijnders, die vanbuiten het strafschopgebied met succes de linkerhoek uitzocht. Mistasten van Birighitti leidde bijna tot de 3-0 van Pavlidis, maar in de korte hoek bracht de keeper toch nog redding.

De daaropvolgende corner resulteerde toch in de 3-0 van Pavlidis en opnieuw zag Birighitti er niet goed uit. Hij bokste mis na de voorzet van Evjen, waardoor de spits zijn negende Europese doelpunt kon maken. Met opnieuw een goed uitgespeelde aanval kwam AZ vijf minuten voor de pauze op 4-0. Het was Reijnders die de trekker overhaalde in het strafschopgebied. Een fraai afstandsschot van Evjen, voor wie viermaal dus scheepsrecht was, bracht de Alkmaarders zelfs op een voorsprong van vijf doelpunten.

In de eerste minuut na de pauze was het weer raak voor AZ: Dani de Wit tilde de marge naar zes. De doelpuntenhonger leek even gestild, maar in de slotfase van de wedstrijd ging AZ verder waar het gebleven was. Invaller Mayckel Lahdo nam de 7-0 voor zijn rekening. Het was de op een na grootste Europese zege ooit van AZ, na de 11-1 overwinning op Red Boys Differdange in de eerste ronde van het UEFA Cup-toernooi van 1977/78. Riechedly Bazoer maakte als invaller nog zijn debuut voor de Alkmaarders. In de laatste voorronde is Gil Vicente de tegenstander. De Portugese club won met 4-0 van Riga FC na het eerdere 1-1 gelijkspel.