AZ heeft ten koste van Gil Vicente de groepsfase bereikt van de Conference League. De Alkmaarders ondervonden donderdagavond weer weinig hinder van de zwakke Portugezen en wonnen de return op halve kracht.

Gil Vicente
1 - 2
AZ
AZ

Voor AZ was de return tegen Gil Vicente een formaliteit na de overtuigende 4-0 zege van vorige week in Alkmaar. Trainer Pascal Jansen koos voor dezelfde elf namen als in de heenwedstrijd en zag Dani de Wit al vroeg in de wedstrijd bijna de score openen. Binnen de minuut schoot de middenvelder tegen de paal. Vangelis Pavlidis overkwam hetzelfde na een half uur.

AZ miste een dosis geluk voor rust, maar hoefde zich in het warme Estádio Cidade de Barcelos zelden bovenmatig in te spannen om overeind te blijven. Gil Vicente, dertiende in de Primeira Liga, kon ook in eigen huis geen vuist maken.

Nadat Hakon Evjen direct na rust zijn inzet nog naast schoof, maakt hij na een uur spelen alsnog een fraaie openingsgoal. Na een mooie aanval via Myron van Brederode en Pavlidis, wipte Evjen de bal over de uitkomende doelman Brian Rocha Araujo.

Een paar minuten later vergrootte Tijjani Reijnders de voorsprong voor AZ. De middenvelder soleerde richting het doel van Araujo en rondde bekwaam af: 0-2. AZ leek het duel vervolgens zonder enige zorgen te gaan eindigen, maar kreeg kort voor tijd toch een kleine tegenvaller te verwerken. Spits Juan Boselli was Mees de Wit te snel af en redde de eer voor de Portugezen door keeper Hobie Verhulst te passeren.