AZ legt Vitesse over de knie en houdt hoop op topdrie

Reacties

AZ heeft Vitesse definitief afgeschud in de strijd om de derde plaats. Na twee competitiewedstrijden zonder zege konden de Alkmaarders eindelijk weer eens juichen. Dat gebeurde dankzij treffers van Vangelis Pavlidis, Jesper Karlsson en een eigen doelpunt van Jacob Rasmussen.

AZ legt Vitesse over de knie en houdt hoop op topdrie
AZ
AZ
3 - 1
Vitesse
Vitesse

Voor Vitesse was het op voorhand een cruciaal duel. De Arnhemmers kenden een uitstekende Europese campagne in de Conference League, maar zakten langzaamaan steeds verder weg op de ranglijst van de Eredivisie. In Alkmaar kreeg de ploeg de laatste kans om het gat met AZ te verkleinen. Lukte dat niet, dan kon het zich gaan opmaken voor de play-offs voor Europees voetbal. De thuisploeg kon daarentegen de druk op concurrent Feyenoord opvoeren in de strijd om de derde plaats, maar mocht dan geen puntenverlies lijden.

Het hoogtepunt van de openingsfase vond niet op het veld plaats, maar op de tribunes. De supporters van AZ kwamen met een prachtige herdenking aan de 22-jarige Hannes. De supporter overleed na een lang ziekbed. Met een muzikale ode bewezen de Alkmaarse fans, gevolgd door de supporters van tegenstander Vitesse, hem een laatste eer.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De grootste opwinding op het veld kwam via standaardsituaties. Danilho Doekhi torende tot twee keer toe boven iedereen uit, maar kopte naast en vond AZ-doelman Peter Vindahl op zijn pad. Ook Adrian Grbic en Maximilian Wittek konden Vindahl niet passeren. Aan de andere kant kopte Sam Beukema over het doel van Vitesse-doelman Jeroen Houwen. Uit het niets kwam AZ toch op voorsprong. Na ruim een half uur wurmde Pavlidis zich handig door de Arnhemse defensie. De Griekse aanvaller schoot knap raak. Een inzet van Grbic kon vlak voor rust die schade niet ongedaan maken.

Ambities Vitesse de ijskast in
In de tweede helft werden alle goede bedoelingen van Vitesse direct in de kiem gesmoord. Een harde voorzet van AZ-captain Owen Wijndal vloog via Vitesse-verdediger Rasmussen in het eigen doel. De marge was verdubbeld en daarmee leek het verzet van Vitesse gebroken, maar de Arnhemmers rechtten juist de rug. Sondre Tronstad frommelde namelijk even later een voorzet van Wittek tegen de touwen.

Even leek Dani de Wit een slotoffensief aan diggelen te schieten. De aanvallende middenvelder schoot raak, maar deed dat in buitenspelpositie. Vitesse bleef in leven en zocht naar de gelijkmaker. Net op het moment dat Vitesse écht aan ging dringen, konden de ambities alsnog terug de ijskast in. Pavlidis ging naar de grond en versierde een strafschop. Karlsson besliste vanaf elf meter de wedstrijd. Daardoor houden de Alkmaarders de topdrie in het vizier en kan Vitesse zich op gaan maken voor de play-offs.

AZ Nederland

Vitesse Nederland

Vitesse Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2021/2022

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
3
Feyenoord
34
22
5
7
76-34
+42
71
4
FC Twente
34
20
8
6
55-37
+18
68
5
AZ
34
18
7
9
64-44
+20
61
6
Vitesse
34
15
6
13
42-51
-9
51
7
FC Utrecht
34
12
11
11
51-46
+5
47
8
sc Heerenveen
34
11
8
15
37-50
-13
41
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.