AZ heeft zaterdag een moeizame zege geboekt op hekkensluiter SC Cambuur. De Alkmaarders speelden bepaald niet hoogstaand in eigen huis, maar Vangelis Pavlidis en de achttienjarige Wouter Goes maakten het verschil voor de nummer twee in de Eredivisie.

AZ
2 - 1
SC Cambuur
SC Cambuur

AZ moest zaterdagavond winnen om na de nederlaag bij koploper Feyenoord van vorige week niet nog verder achterop te raken bij de Rotterdammers. De Alkmaarders begonnen voortvarend aan het duel met Cambuur. Na drie minuten schoot Yukinari Sugarawa hard op de vuisten van Cambuur-keeper Robbin Ruiter.

Pavlidis schiet te hulp
Niet lang daarna moest ook AZ-keeper Mathew Ryan in actie komen. Voormalig AZ-spits Björn Johnsen (in het seizoen 2018/19) werd de diepte in gestuurd, maar stuitte na een sprint met twee tegenstanders met een zwakke inzet op de uitgekomen Ryan. Johnsen bleek daarna ook buitenspel te hebben gestaan. Cambuur bleef dreigend in Alkmaar, zo werd Michael Breij nog gevaarlijk voor de bezoekers uit Friesland.

Vlak voor rust wist AZ het openingsdoelpunt te forceren. Pavlidis ontving de bal op de rand zestien van Jens Odgaard en schoot de bal beheerst in de linkerhoek langs Ruiter. Het was voor de Griek zijn elfde competitiegoal van dit seizoen. Ruiter redde kort na de 1-0 knap op een kopbal van Odgaard en hield Cambuur daarmee in de wedstrijd.

Eerste doelpunt Goes
AZ hoopte in de tweede helft alsnog de voorsprong te vergroten, maar tot twee keer toe werd een goal van de Alkmaarders afgekeurd: Pavlidis stond voorafgaande aan zijn tweede doelpunt buitenspel en na ruim een uur maakte Jesper Karlsson hands voordat hij scoorde na een misverstand tussen Ruiter en Cambuur-verdediger Doke Schmidt.

Niet lang daarna viel alsnog een reglementaire 2-0 voor AZ. Na een schot van Milos Kerkez was de eerste rebound niet aan Odgaard besteed, maar nadat Ruiter de inzet van de Deen keerde, schoot Goes wel hard raak. Voor de achttienjarige centrale verdediger was het zijn eerste doelpunt in het eerste elftal van AZ.

Ontsnapping
De thuisploeg dacht de wedstrijd rustig uit te kunnen spelen, maar een tackle van Pantelis Hatzidiakos op Remco Balk resulteerde zes minuten voor tijd in een penalty. Johnsen ging achter de bal staan en schoot beheerst raak: 2-1. In Alkmaar sloeg de schrik toe toen invaller Balk de 2-2 leek te maken, maar Roberts Uldrikis, de man van de assist, stond buitenspel. Cambuur eindigde het duel met tien man na een tweede gele kaart voor Mees Hoedemakers (ex-AZ). AZ staat na de zege voorlopig tweede, op twee punten van Feyenoord.