AZ eindelijk verlost van traumatische Eredivisie-reeks

Reacties

AZ heeft zondag dan eindelijk de eerste zege van het seizoen geboekt in de Eredivisie. De ploeg van trainer Arne Slot verspeelde in eerdere wedstrijden telkens de voorsprong, maar hield die in eigen huis tegen RKC Waalwijk deze keer wel vast.

AZ eindelijk verlost van traumatische Eredivisie-reeks
© Pro Shots
AZ
AZ
3 - 0
RKC Waalwijk
RKC Waalwijk

AZ hoopte tegen RKC eindelijk af te rekenen met het 'gelijkspelsyndroom' van de afgelopen weken in de Eredivisie. In liefst vier wedstrijden gaven de Alkmaarders een voorsprong weg waardoor er uiteindelijk telkens maar één punt werd gepakt. In de Europa League ging het AZ veel beter af met een stunt bij Napoli (0-1) en een ruime zege op NK Rijeka afgelopen donderdag (4-1). Het was dus niet zo dat de thuisploeg helemaal geen vertrouwen had, maar RKC had voor zondag net zo veel punten verzameld in de competitie.

Voorsprong
Een andere opsteker voor AZ was de terugkeer van Timo Letschert, Myron Boadu en Ferdy Druijf in de wedstrijdselectie. Zij ontbraken eerder meerdere wedstrijden, vermoedelijk vanwege een positieve coronatest. Tegen RKC begon het drietal op de bank. Zij zagen AZ al na vijf minuten de score openen. Aanvoerder Teun Koopmeiners gaf net als tegen Rijeka een goede assist met een voorzet vanaf de linkerkant en Calvin Stengs tikte binnen: 1-0.

Vervolgens kwam een probleem van AZ naar voren waar de ploeg in de competitie al weken mee kampte: het afmaken van kansen. Slot weet inmiddels maar al te goed dat een voorsprong nooit groot genoeg kan zijn en hoewel RKC lang op slechts één doelpoging stond, hielden de Waalwijkers hoop met 1-0 op het scorebord. AZ creëerde wel genoeg via Albert Gudmundsson, Jesper Karlsson en Stengs, die sterk speelden. Gudmundsson raakte op aangeven van Stengs de lat en ook Karlsson en Dani de Wit kregen de bal er niet in, mede door reddingen van RKC-doelman Kostas Lamprou.

Penalty
Na rust bleef het spelbeeld hetzelfde. RKC speelde lang niet zo gedurfd als een week eerder in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord (2-2) en zag Lamprou redden op inzetten van Karlsson en Stengs. Vervolgens ging een doelpunt van De Wit niet door vanwege buitenspel en hoopte Stengs op een strafschop vanwege een overtreding van Melle Meulensteen, maar die kreeg hij niet. Gudmundsson kreeg die kort daarna wel. Invaller Paul Quasten, koud in het veld, ging in de fout, maar werd gered door Lamprou. De keeper stopte de penalty van Koopmeiners en Karlsson schoot de rebound in het zijnet.

Zo bleef het spannend in Alkmaar, hoewel RKC eigenlijk nauwelijks iets creëerde. Slot probeerde daarna de 2-0 te forceren met het inbrengen van Boadu, die zijn rentree maakte. Koopmeiners kwam daardoor achterin te spelen en kort na de wissel viel de tweede AZ-goal alsnog. Stengs gaf de bal mee aan Karlsson, die Gudmundsson bediende met een goede pass. De afronding van de IJslander liet Lamprou deze keer kansloos. De keeper van RKC moest in de extra tijd nog een keer vissen toen Owen Wijndal de aangever was bij de tweede goal van Gudmundsson: 3-0. Zo won AZ na zes wedstrijden eindelijk voor het eerst in dit Eredivisie-seizoen.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
7
FC Groningen
34
14
8
12
40-37
+3
50
8
Sparta Rotterdam
34
13
8
13
49-48
+1
47
9
Heracles Almelo
34
12
8
14
42-53
-11
44
10
FC Twente
34
10
11
13
48-50
-2
41
11
Fortuna Sittard
34
12
5
17
50-58
-8
41
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer AZ
Meer over AZ
Meer RKC Waalwijk
Meer over RKC Waalwijk
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.