AZ door enerverende tweede helft langs NAC

AZ heeft zondagmiddag haar derde duel op rij gewonnen. In eigen huis was het met 2-1 te sterk voor NAC Breda, waarbij vooral de tweede helft het kijken waard was.

De Brabanders haalden uit de drie voorgaande wedstrijden slechts één punt, door in de afgelopen speelronde met 2-2 gelijk te spelen tegen Sparta. AZ begon de competitie met een nipte nederlaag bij PSV, maar was daarna te sterk voor ADO Den Haag en Vitesse.

De Alkmaarders moesten het stellen zonder aanvaller Alireza Jahanbakhsh. De Iraniër kampte met een liesblessure, waardoor hij door trainer John van den Brom werd vervangen door Jeremy Helmer. Aanwinst Ricardo van Rhijn zat nog niet bij de selectie.

De eerste helft ging gelijk op. Beide ploegen kregen enkele kansen, zo schoot Rai Vloet namens de bezoekers van dichtbij hard over. Vlak voor rust kreeg Manu García nog een grote kans om NAC op voorsprong te zetten nadat de bal in de zestien bleef hangen, maar zijn poging ging net naast. Met een klein fluitconcert gingen beide ploegen aan de thee, want het duel was alles behalve een spektakelstuk.

De tweede helft was daarentegen een stuk interessanter. Tien minuten na rust pakte de thuisploeg de voorsprong. Een bekeken schot van Helmer viel in de korte hoek binnen, waardoor de ban gebroken was. De beslissing leek drie minuten later al te volgen. Een magistrale voorzet van de linkerflank van Joris van Overeem, met buitenkant rechts, werd van dichtbij binnengekopt door Guus Til: 2-0.

In de slotfase werd het toch nog spannend. Ron Vlaar legde Thierry Ambrose neer, waarna arbiter Ed Janssen naar de stip wees. De spits schoot de strafschop vervolgens zelf op doelman Marco Bizot, maar de rebound van invaller Giovanni Korte vloog wel het doel in. NAC kon vervolgens echter geen vuist maken, waardoor AZ met 2-1 te sterk bleek voor de ploeg van trainer Stijn Vreven.

Aanstaande vrijdag wacht voor AZ de uitwedstrijd in Rotterdam tegen Sparta, terwijl NAC op zaterdagavond in eigen huis FC Groningen ontvangt.