AZ-demasqué in Almelo is uitermate zeldzaam

AZ kijkt bij rust tegen een 3-0 achterstand aan op het veld van Heracles Almelo. Dat zijn zeldzame cijfers voor de Alkmaarse club. Wedstrijden tegen de traditionele topdrie daargelaten, moeten we ruim negen jaar terug voor soortgelijke cijfers halverwege een Eredivisie-wedstrijd.

Heracles Almelo
5 - 0
AZ
AZ

Op Erve Asito leek AZ, vierde in de stand en de laatste tijd in degelijke vorm, op voorhand de favoriet om de zege mee te nemen. Dat wordt een zeer hels karwei: halverwege staat het 3-0 voor Heracles na een mooie goal van Brian De Keersmaecker en twee benutte strafschoppen van Jizz Hornkamp. Op 8 maart 2015 was hetzelfde aan de hand tijdens FC Utrecht – AZ.

In de Galgenwaard was de marge nog sneller bereikt: al na zeventien minuten hadden Willem Janssen, Mark Diemers en Sébastien Haller gescoord voor de thuisploeg. AZ scoorde na rust nog wel tweemaal tegen, maar verliet de Domstad met een tennisuitslag op het bord: goals van nogmaals Haller, Kristoffer Peterson en Édouard Duplan zorgden voor een 6-2 uitslag.

Slap en plichtmatig
Gertjan Verbeek, analist in Almelo, spaarde AZ niet. 'AZ speelt slap, plichtmatig en daardoor ook slordig. Heracles verdiende de 1-0, speelde goed positiespel. AZ kreeg er maar geen druk op, het was niet goed georganiseer en ze zijn overal te laat', foeterde de Fries met een verleden als hoofdtrainer bij beide clubs op ESPN.

In de historie van AZ kwam de ploeg 43 keer eerder op een 3-0 achterstand. Geen enkele keer lukte het de Alkmaarders om een nederlaag af te wenden.