AZ-code is gekraakt: ook Feyenoord viert een overwinning

Reacties

De competitietopper tussen AZ en Feyenoord is zondag gewonnen door de bezoekers. De ploeg van Arne Slot kwam op voorsprong na een fout van Hobie Verhulst, waarna Danilo met een weergaloze goal voor het hoogtepunt van de middag zorgde. AZ is nu dus ook zijn ongeslagen status in de Eredivisie kwijt.

AZ-code is gekraakt: ook Feyenoord viert een overwinning
© Pro Shots
AZ
AZ
1 - 3
Feyenoord
Feyenoord

Afgelopen donderdag was Apollon Limassol te sterk voor AZ en zondag hoopte Feyenoord dit Cypriotische voorbeeld te kunnen volgen. Vooraf was er veel te doen rondom Orkun Kökçü, die vanwege zijn geloof weigerde om de regenboogaanvoerdersband om zijn arm te schuiven. Met Gernot Trauner daarom als captain begon Feyenoord goed in het AFAS Stadion. Sebastian Szymański schoot eerst over en raakte na ruim een kwartier de paal.

Gernot Trauner was zondag de aanvoerder van Feyenoord.
© Pro Shots
Gernot Trauner was zondag de aanvoerder van Feyenoord.

In een wedstrijd waarin de kansen zeldzaam waren, kwam AZ bij het eerste serieuze gevaar dat het stichtte op voorsprong. Pantelis Hatzidiakos gaf de bal voor richting de tweede paal, waar Jens Odgaard het sterkst was in de lucht (1-0). De zomeraanwinst scoorde eerder dit seizoen ook al in de 2-1 zege op Ajax en was nu dus weer trefzeker in een competitietopper. Lang bleef de voorsprong van AZ niet staan, want toen Santiago Giménez over het been van Sam Beukema ging, kreeg Feyenoord een strafschop. Die werd feilloos binnengeschoten door de veelbesproken Kökçü.

Jordy Clasie kreeg nog een enorme kans om AZ op voorsprong te schieten, na wel erg laconiek verdedigingswerk van Jacub Rasmussen, maar de middenvelder schoot naast en dus gingen de twee ploegen in evenwicht aan de thee. In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet. AZ en Feyenoord deden weinig voor elkaar onder, stonden goed georganiseerd op het veld en gaven daarom nauwelijks kansen weg. Jesper Karlsson dacht even dat hij AZ op voorsprong zette, maar zijn doelpunt werd direct afgekeurd vanwege buitenspel. Daar was geen enkele twijfel over.

Even hierna viel uit het niets de 1-2. Szymański ontving de bal op het middenveld, spurtte naar voren en besloot om rond de rand van het strafschopgebied maar eens uit te halen. Het schot ging door het midden en was daarom zeker houdbaar, maar Verhulst ging in de fout en werd geklopt.

Daardoor moest nu AZ in de achtervolging. De thuisploeg had nog ruim een halfuur de tijd voor minstens een gelijkmaker, maar daar kwam geen enkele serieuze kans voor. Feyenoord was sterker, hield gemakkelijk stand en invaller Danilo besliste de topper op waanzinnige wijze, door met een heerlijk schot van afstand de kruising te vullen: 1-3. Verhulst was bij deze uithaal volstrekt kansloos.

Door de overwinning in Alkmaar heeft Feyenoord nu evenveel punten als AZ. De Rotterdammers staan dankzij een beter doelsaldo één plekje hoger op de ranglijst. PSV is op het moment van schrijven de koploper, maar kan later deze zondag nog gepasseerd worden door Ajax, dat het om 20.00 uur tegen Excelsior opneemt.

AZ Nederland

Feyenoord Nederland

Feyenoord Nederland

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.