Avond van uitersten voor scorende De Jong: Koeman houdt hoop op eerste prijs

Barcelona heeft zich na penalty's geplaatst voor de finale van de strijd om de Spaanse Super Cup. Frenkie de Jong scoorde, was betrokken bij de tegengoal en miste zijn penalty in de strafschoppenreeks, maar kon uiteindelijk toch feestvieren.

'Dit is een belangrijke wedstrijd voor ons. Misschien is dit niet de belangrijkste prijs van het seizoen, maar we willen wel winnen. We gaan het sterkste elftal op de been brengen om in die finale terecht te komen', zo stelde Ronald Koeman in aanloop naar de halve finale van de strijd om de Spaanse Super Cup. Die strijd wordt sinds vorig jaar in toernooivorm afgewerkt. Eigenlijk in Saoedi-Arabië, maar door het coronavirus nu in Córdoba, Málaga en Sevilla. Barcelona doet mee als runner-up van het afgelopen La Liga-seizoen, Real Madrid als kampioen en Real Sociedad en Athletic Bilbao als bekerfinalisten.

Barcelona werd gekoppeld aan Real Sociedad, de huidige nummer vijf van La Liga, in de halve finale. Koeman kon daarin geen beroep doen op Lionel Messi. De Argentijn had dijbeenklachten. Zonder Messi moesten de goals dus van anderen komen: van De Jong bijvoorbeeld. De Nederlander krijgt de laatste weken een meer aanvallende rol bij Barça en was sinds de tweede week van december direct betrokken bij vier goals in La Liga. Twee keer was hij de doelpuntenmaker en twee keer gaf hij een assist, ten opzichte van nul goals en nul assists in de eerste elf speelrondes. 'We hebben middenvelders nodig die acht tot tien doelpunten per seizoen maken', stelde Koeman.

Tegen Real Sociedad sloeg de voormalig Ajacied in elk geval weer toe. Martin Braithwaite maakte zich sterk, gaf de bal mee aan Antoine Griezmann en de Fransman zag De Jong opduiken voor het doel. De voorzet van Griezmann kwam nét iets achter de aanstormende De Jong, maar die wist de bal alsnog in het doel te knikken: 0-1 voor Barcelona, waar Sergiño Dest op de bank begon.

Met die goal was De Jong de gevierde man van de eerste helft, want daarin werd verder niet meer gescoord. Zes minuten na rust verdween dat goede gevoel van de Nederlander echter weer als sneeuw voor de zon. De Jong kreeg de bal ongelukkig op zijn hand en de bal ging op de stip. Met Mikel Oyarzabal als strafschoppenspecialist bij Real Sociedad voelden ze bij Barça de bui al hangen: 1-1. Het was voor de vijftiende keer op rij dat Oyarzabal een penalty wist te verzilveren.

Verlenging
In het vervolg van de tweede helft kreeg De Jong nog een opgelegde kans om zijn tweede van de avond te maken, maar na een prachtige schijnbeweging nam hij teveel tijd om de bal tegen de touwen te schieten. Omdat ook aan de andere kant geen goals meer vielen, volgde iets wat bepaald niet wenselijk is in het bomvolle voetbalprogramma: verlenging.

In die verlenging kregen beide ploegen goede kansen om het niet op penalty's aan te laten komen. Griezmann stuitte van dichtbij op Sociedad-doelman Alejandro Remiro en aan de andere kant was het Adnan Januzaj die zijn vrije trap nog via de vingertoppen van Marc-André ter Stegen tegen de paal zag belanden. Beide doelmannen zorgden er zodoende voor dat er geen ontkomen meer aan was: strafschoppen.

Strafschoppen
Die strafschoppenreeks begon met liefst drie gemiste penalty's. Ter Stegen, die in de reguliere speeltijd ook al van grote waarde was voor Barça, wist de eerste twee penalty's van Real Sociedad (van onder anderen Oyarzabal) te stoppen terwijl De Jong zijn strafschop tegen de paal schoot. Ousmane Dembélé benutte zijn penalty vervolgens wel en omdat ook de derde Sociedad-penalty mis ging (paal), had Barça de gewenste voorsprong in de reeks. Miralem Pjanic scoorde vervolgens ook, waarna Griezmann de beslissing had kunnen verzorgen. De Fransman schoot de bal echter hoog over. Desastreus was dat uiteindelijk niet, want Riqui Puig schoot Koeman en consorten alsnog naar de finale van de Super Cup-strijd.

De finale van de strijd om de Supercopa is zondag. Donderdag spelen Real Madrid en Athletic Bilbao nog de tweede halve finale.