Augustus 2013: Sneijder irriteert Van Gaal, primeur Pellè

Het kalenderjaar 2013 nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We vervolgen onze serie met de maand augustus. In de rechterbalk vindt u de terugblikken van de voorgaande maanden.

Augustus 2013: Sneijder irriteert Van Gaal, primeur Pellè


05-08: Cruijff ziet in bier de doping voor Duitsers
Negenendertig jaar na dato biedt een onderzoek van de Berlijnse universiteit ineens hoop dat de door Nederland verloren WK-finale in 1974 in Duitsland geen zuivere koffie is geweest. De Duitse sport was namelijk in de jaren zestig en zeventig doorspekt met doping.

Johan Cruijff, een van de verliezers in 1974, denkt er op geheel eigen wijze het zijne van. 'Tijdens de finale is mij in ieder geval niets vreemds opgevallen. Ik wist toen niet beter dan dat West-Duitse voetballers altijd groter en flinker dan wij waren. Ze waren lichamelijk meer ontwikkeld, maar daarover werd altijd gezegd dat dit kwam omdat ze meer bier dronken.'


07-08: radicale koerswijziging kost Meulensteen baan
Zestien dagen is de 49-jarige René Meulensteen de hoofdtrainer van FC Anzhi. De Russische club neemt zo snel afscheid van de Nederlandse vervanger van Guus Hiddink om een nieuwe weg in te kunnen slaan.

Eigenaar Suleyman Kerimov, die een flinke financiële tegenvaller heeft gehad, wil noodgedwongen inzetten op de eigen jeugd en dat betekent een radicale koerswijziging. De nummer drie van het afgelopen seizoen wil per jaar vijftig tot zeventig miljoen euro gaan bezuinigen. Voor duurbetaalde sterren als Samuel Eto'o zou daarom niet langer plaats zijn.


09-08: Van Gaal niet gediend van Sneijder
Wesley Sneijder heeft allerminst een wit voetje gehaald bij Louis van Gaal door te zeggen dat hij graag persoonlijk door de bondscoach op de hoogte was gebracht van het ontbreken van zijn naam in de voorselectie voor het oefenduel met Portugal.

Het zint Van Gaal niet, zo laat de bondscoach onomwonden blijken. 'Ik heb niet het idee dat Sneijder het snapt. Hij heeft dat zinnetje laten vallen, terwijl ik met hem de meeste gesprekken heb gevoerd en in hem de meeste aandacht heb gestoken. Ik vind dat hij dat niet had moeten doen. Nu moet ik telkens reageren.'


19-08: Pastoor eerste ontslagen trainer in Eredivisie
'Ik weet hoe het werkt in de voetballerij en kom niet uit een ei', zegt Alex Pastoor in een eerste reactie op zijn ontslag bij NEC. 'Ik had dit natuurlijk wel enigszins zien aankomen.'

Pastoor, die in 2011 Wiljan Vloet opvolgde, wordt bedankt voor de moeite na de derde nederlaag op rij. 'Wij zien vanwege de huidige resultaten op voetbalgebied geen toekomst meer tussen Alex Pastoor en NEC', aldus Edo Ophof, op dat moment nog interim-directeur.

22-08: jobstijdingen Afellay en Huntelaar
De plaats aan de zijlijn krijgt voor Ibrahim Afellay nog meer schaduw. De aanvallende middenvelder kan het WK uit zijn hoofd zetten door een operatie die hem moet verlossen van een aanhoudende bovenbeenblessure. Dat hij bij Barcelona geen rugnummer heeft gekregen zegt veel over zijn ongewisse toekomst.

De nieuwe jobstijding komt twee dagen nadat Klaas-Jan Huntelaar een knieblessure oploopt. De spits van Schalke 04 krijgt na zijn onfortuinlijke optreden tegen VfL Wolfsburg de verwachting te horen enkele weken zoet te zijn met een gescheurde binnenband van zijn rechterknie.


25-08: persoonlijk record Pellè helpt kwakkelend Feyenoord
De wedstrijd tegen NAC Breda levert Graziano Pellè een persoonlijke primeur op. De Italiaanse publiekslieveling van Feyenoord heeft slechts zestien minuten nodig om zijn eerste hattrick in zijn carrière te produceren.

'In het verleden maakte ik mijn eerste goal pas na een wedstrijd of drie, vier. Dat ik nu al op vijf doelpunten sta, is voor mij ook nieuw, maar zorgt voor een relaxed gevoel', zegt de spits die zichzelf een slowstarter noemt en met zijn productie eigenhandig een einde maakt aan de crisis bij Feyenoord na een beroerde start met drie nederlagen.

Het blijkt geen blijvende opleving. Vier dagen later gaat het toch weer mis. Ruban Kazan zet de Rotterdammers de voet dwars in de laatste voorronde van de Europa League, waarvoor Vitesse al eerder het startbewijs heeft misgelopen.


27-08: nieuwe ervaring Seedorf met penalty's
Clarence Seedorf is ondanks zijn 37 jaar nimmer te oud om te leren en nieuwe ervaringen op te doen. Zo is de gewezen Oranje-international bij het Braziliaanse Botafogo de aangewezen man voor de strafschoppen, een opmerkelijke keuze gezien zijn weinig succesvol verleden vanaf elf meter.

'Er is geen grens als het erop aankomt jezelf te verbeteren', vertelt Seedorf, die bij Botafogo al drie strafschoppen verzilverde. 'Ik neem de penalty's nu. Dat heb ik in mijn hele carrière nog nooit gedaan. Om de eerste keuze bij strafschoppen te zijn is nieuw voor me. Maar mijn positiespel kan ik ook verbeteren.'


30-08: Ajax neemt zoals verwacht afscheid van basisduo
Het duurt tot pas enkele dagen voor het sluiten van de markt, maar Toby Alderweireld en Christian Eriksen vinden buiten Amsterdam nieuw emplooi. Waar de Belgische verdediger verkast naar Atlético Madrid, daar vindt zijn Deense collega onderdak bij Tottenham Hotspur.

Ajax had al ingespeeld op het vertrek van Alderweireld door Mike van der Hoorn over te nemen en doet dat in de resterende dagen ook voor de vacature die Eriksen achterlaat. Lerin Duarte komt dan toch over van Heracles Almelo.


31-09: SC Cambuur verstiert PSV-jubileumfeestje
Het plannetje om SC Cambuur tijdens het verjaardagsfeestje in Eindhoven de rol van gewillig slachtoffer te geven is niet besteed aan de Friezen. In het Philips Stadion, waar het honderdjarig bestaan van PSV wordt gevierd, wordt het zeker niet onterecht een doelpuntloos gelijkspel.

Trainer Phillip Cocu wijt de onverwachte remise aan het drukke programma, waarbij ongetwijfeld de teleurstelling meespeelt over de struikelpartij op de drempel van de Champions League tegen AC Milan.


Samenstelling: Lars Ulrich

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen