April 2013: bijtgrage Suarez, Van Persie ziet wens uitkomen

Het kalenderjaar 2013 nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We vervolgen onze serie met de maand april. In de rechterbalk vindt u de terugblikken van de voorgaande maanden.

April 2013: bijtgrage Suarez, Van Persie ziet wens uitkomen

01-04: het doek opent: Jansen naast Schreuder op de bank
Het is geen grap. Op 1 april maakt FC Twente bekend hoofd opleidingen Michel Jansen toe te voegen aan de technische staf. Hij komt naast assistent Alfred Schreuder op de bank te zitten. Schreuder neemt het eind februari over van Steve McClaren, maar beschikt niet over het vereiste diploma coach betaald voetbal. Jansen wel.

De aanstelling maakt in de daaropvolgende maanden veel los. Jansen zou immers slechts het stokje mogen vasthouden, terwijl Schreuder letterlijk de échte dirigent is door tijdens wedstrijden vanuit de dug-out driftig te gebaren en coachen. Jansen mag wél opdraven bij de persconferenties en voor de camera’s. Het is de belangenvereniging CBV (Coaches Betaald Voetbal) een doorn in het oog en diverse protesten volgen tegen het vermeende toneelstuk. De aanklager sluit het doek met zijn oordeel in november: Twente handelt niet in strijd met de reglementen. Op de foto een triomfantelijke voorzitter, Joop Munsterman, tegenover zijn veelbesproken trainersduo.


05-04: Casillas, van WK-held tot reservebank
Clubicoon. Plaaggeest van Arjen Robben en totaal voetbalminnend Nederland vanwege zijn sublieme redding in de WK-finale tegen Oranje, maar ook tribuneklant bij zijn geliefde Real Madrid. Onder het bewind van coach José Mourinho moet Iker Casillas al kortstondig zijn basisplaats afstaan aan Antonio Adán. Een pijnlijke aangelegenheid.

Een breukje in zijn hand houdt hem vervolgens twee maanden aan de kant. Bij de terugkeer in de selectie begin april blijkt dat de inmiddels aangekochte Diego López óók de voorkeur krijgt boven de clubicoon. López maakt het seizoen af en is ook na de zomer eerste keus onder de opvolger van Mourinho, Carlo Ancelotti. Wat Casillas rest: bekerduels, Champions League-optredens én onzekerheid over zijn WK-perspectieven.


06-04: Rekordmeister is toonaangevender dan ooit
Door een nipte 1-0 zege bij Eintracht Frankfurt kroont Bayern München zich voor de 23ste keer in de clubhistorie tot kampioen van Duitsland. De suprematie van de Beierse voetbalmachine is groot. Jupp Heynckes (foto) is in zijn laatste jaar als coach het brein. Het gat naar nummer twee Borussia Dortmund zegt alles: 25 punten.

De rol van Arjen Robben is in die titel mede door blessureleed summier. De ultieme wraak zou later in 2013 volgen. In de Champions League-finale helpt de Nederlander Der Rekordmeister  met zijn winnende goal tegen Borussia Dortmund naar het ereschavot. Omdat ook de beker wordt gewonnen, is de triple compleet. Onder de opvolger van de afgezwaaide Heynckes, niemand minder dan Josep Guardiola, wordt in 2013 het aantal prijzen opgevoerd naar vijf door in de Duitse Super Cup en op het WK voor Clubs ook nog maar eens te zegevieren.


14-04: de beslissing in de Eredivisie valt in Eindhoven
Ajax deelt in de titelstrijd een fatale klap uit aan PSV. Door de 2-3 zege komen de Amsterdammers met nog vier duels te gaan op zes punten van de Eindhovenaren en Feyenoord dat dit weekend eveneens morst. Vitesse is dan nog tweede met vijf punten minder dan Ajax.

In Eindhoven wordt Erik Pieters uiteindelijk de schlemiel. Zijn blunder zorgt ervoor dat Derk Boerrigter de winnende goal kan maken en Ajax in een zetel zit voor de derde opeenvolgende titel. Op de foto Christian Eriksen na zijn goal.


19-04: Bruma moet oplossing voor defensief wankel PSV worden
Jeffrey Bruma kondigt aan wel oren te hebben naar een vertrek naar een Nederlandse club. Op dat moment komt de bij Feyenoord opgeleide verdediger nog als huurling van Chelsea uit voor Hamburger SV, waar hij na de 9-2 nederlaag tegen Bayern München (foto) zijn basisplaats kwijt is. Medio april komt Bruma met zijn toekomstbespiegelingen omdat hij het WK nog niet uit zijn hoofd heeft gezet.

Uiteindelijk verkast Bruma voor drie miljoen euro naar PSV, waar de conclusie is getrokken dat vooral de zeer wankele achterhoede versterking nodig is. Ook de komst van Bruma kan PSV niet aan succes helpen. Na een dramatische eerste seizoenshelft gaan de Eindhovenaren de winterstop in als nummer zeven.


21-04: Engeland in de ban van opnieuw bijtende Suarez
Niet het gelijkspel tussen Chelsea en Liverpool is onderwerp van gesprek na afloop van de topper. Nee, Luis Suarez heeft zich voor twee weken verzekerd van een plaats in de spot-lights door tijdens de wedstrijd zijn tegenstander Branislav Ivanovic in de arm te bijten. Het draagt bij aan de reputatie van Suarez die in Engeland als een van de meest gehate spelers te boek staat.

In Nederland zette Suarez bij Ajax al eens zijn tanden in de nek van Otman Bakkal. In Engeland is zijn straf niet mals: tien wedstrijden schorsing. In de zomer zet de tot op het bot beledigde Suarez alles op alles om weg te komen. Dat het in voetballand kan verkeren, bewijst de Uruguayaan. Hij gaat de aanstaande jaarwisseling in als topscorer van de Premier Leauge, heeft inmiddels een sterk verbeterd contract op zak bij Liverpool en is geliefd. En niet te vergeten: er is toekomstig voer voor meer spektakel. Suarez is met Uruguay ingedeeld bij Engeland voor de groepsfase van het WK.


22-04: lang gekoesterde wens Van Persie in vervulling
Hij heeft er zó lang op moeten wachten, maar wat bij Feyenoord en Arsenal nimmer lukt, krijgt bij Manchester United wel zijn beslag. En hoe. Robin van Persie tekent in iets meer dan een half uur een hattrick aan in de kampioenswedstrijd tegen Aston Villa. De heldenrol is groot, de blijdschap, opluchting en emotie enorm na zijn eerste landstitel.

Met 26 goals kroont Van Persie zich later dat seizoen ook nog tot topscorer van de Premier League. In het duel na het kampioensfeest staat uitgerekend het uitduel met zijn vorige broodheer Arsenal op het programma. Een traditioneel Engelse erehaag is het deel van de Nederlander (op de foto met de deze zomer afgezwaaide Sir Alex Ferguson en René Meulensteen). Zijn keuze voor een transfer blijkt juist, al wordt daar in het seizoen na de twintigste landstitel voor Manchester United weer volop aan getwijfeld.


23-04: Mario Götze pleegt hoogverraad met saillante switch
Het is een van de meest saillante transfers ooit in Duitsland. Mario Götze ontpopt zich bij Borussia Dortmund tot groot talent met internationale allure, maar pleegt hoogverraad. Hij gaat in op de flirt van aankomstig Bayern-coach Josep Guardiola en verkast voor 37 miljoen euro naar Bayern München. Inderdaad, de aartsrivaal.

De woede in Dortmund is groot. Dat Borussia in de competitie de meerdere moet erkennen in Bayern en tot overmaat van ramp ook in de Champions League-finale verliest van de rivaal maakt de boosheid alleen maar groter. Götze zit ten tijde van die eindstrijd al geblesseerd op de tribune, maar heeft voorgoed afgedaan voor de zwart-gele fans.


23-04: Duitsers kleineren Spanjaarden in miljoenenbal
In de heenduels van de halve finales van de Champions League zijn opvallende resultaten te noteren. Bayern München hamert in Beieren het bewierookte Barcelona de grond in. Dortmund doet een dag later hetzelfde met de Spaanse tegenstand, Real Madrid gaat met 4-1 ten onder.

In de returns blijven beide Duitse ploegen overeind. Bayern doet het, met opnieuw een doelpunt van Arjen Robben (foto uit duel in Camp Nou), nog eens dunnetjes over door met 3-0 te winnen. Dortmund ziet Real met een 2-0 overwinning nog dichtbij komen, maar knalt de op La Decima  hopende Madrilenen toch uit het toernooi. De geluiden over de Bundesliga als voetbalwalhalla worden heviger.


28-04: Van Persie baalt: geen speler van het jaar
Niet kampioen en topscorer Robin van Persie, maar Gareth Bale wordt door zijn collega’s uitgeroepen tot speler van het jaar in Engeland. De Engelse spelersvakbond kiest voor de linkspoot van Tottenham Hotspur.

Met zijn goede spel, vele doelpunten en assists verdient Bale zijn transfer naar Real Madrid. Vanaf dat moment gaat hij door het leven als De man van honderd miljoen. Al zijn er later twijfels over het transferbedrag, de bijnaam is dan reeds geschreven.


Samenstelling: Tim Tempelaars

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen