Atlético in extremis gered door Griezmann en nadert Barça

Atlético Madrid heeft zichzelf zaterdagmiddag in de absolute slotfase op een zege getrakteerd. Antoine Griezmann werd het goudhaantje tegen Real Sociedad (2-1).

Atlético begon het duel als nummer drie van de Primera División, met negen punten achterstand op koploper Barcelona. De Catalanen lieten eerder op de zaterdag in eigen huis punten liggen. De thuisploeg kon na de 0-5 tegen Levante van een week eerder vol vertrouwen aantreden tegen nummer zeven Real Sociedad, dat de vorige speelronde niet wist te winnen van laagvlieger Las Palmas (2-2).

In een gezapige beginfase namen de bezoekers het initiatief. Na ruim een kwartier werd een aardige mogelijkheid door spits Willian José vakkundig om zeep geholpen, enkele minuten later had doelman Jan Oblak een fraaie redding in huis op het schot van Xabi Prieto. Binnen het half uur leverde het overwicht zelfs de openingstreffer op. Mikel Oyarzabal werd diep gestuurd, waarna hij door Oblak ten val werd gebracht in het strafschopgebied. Willian José had vervolgens geen moeite met het buitenkansje vanaf de stip: hij schoot de bal droog door het midden tegen de touwen.

Atleti kroop na de 0-1 wat uit de schulp en was via Ángel Correa gevaarlijk. De Argentijnse aanvaller miste na ruim 35 minuten spelen oog in oog met doelman Geronimo Rulli. Mede door deze flinke misser keek de ploeg van trainer Diego Simeone bij rust tegen een achterstand aan tegen Erreala.

Atlético sterk uit de kleedkamer
Na de hervatting nam de thuisclub weer het heft in handen, wat direct de gelijkmaker leek op te leveren. Na een fraaie combinatie kwam de bal voor de voeten van Correa, maar de flankspeler schoot de bal van dichtbij hopeloos over het vrijwel lege doel. Enkele minuten later scoorde Griezmann wel, maar de Fransman zag zijn treffer afgekeurd worden wegens buitenspel.

Na 63 minuten was het dan toch raak voor Atlético. Linksback Filipe Luís ontving de bal op de rand van het strafschopgebied, kapte een Sociedad-verdediger uit en knalde de bal laag in de verre hoek: 1-1. Twintig minuten voor tijd leek Griezmann met het hoofd de tweede treffer binnen te werken, maar een uitstekende redding van Rulli hield Sociedad op de been. Ook invaller Fernando Torres zag in de slotfase een halve volley onschadelijk gemaakt worden door de Argentijnse sluitpost.

Het flinke slotoffensief zou de ploeg geen windeieren leggen. In de absolute slotfase was het namelijk Griezmann die de winnende treffer zou maken voor de Madrilenen. Saúl Ñíguez kopte de bal handig voor het doel, waarna de Franse goalgetter van dichtbij de bal binnen kon werken: 2-1. De paar minuten die nog over waren bleken niet genoeg voor Sociedad, dat ondanks een goede eerste helft puntloos huiswaarts keerde.

Door de overwinning brengt Atlético Madrid het puntentotaal op dertig uit veertien duels, zes minder dan Barcelona en een minder dan nummer twee Valencia, dat zondag nog in actie komt.