Arsenal zwaait uit: het pijnlijke einde van De Gouden Vijf

Reacties

Wat ooit begon met een inmiddels beroemde foto, is deze woensdag definitief geëindigd bij Arsenal. Met het vertrek van Carl Jenkinson is niets meer over de van de ooit zo hoopgevende talentenkern van The Gunners.

Arsenal zwaait uit: het pijnlijke einde van De Gouden Vijf

Zelden oogde Arsène Wenger trotser dan bij het persmoment in 2012. In één klap verlengden Jenkinson, Aaron Ramsey, Jack Wilshere, Kieran Gibbs en Alex Oxlade-Chamberlain hun contract. De Fransman poseerde triomfantelijk met de vijf, wetende dat deze deals symbool stonden voor zijn werkwijze. Aantrekkelijk voetbal spelen en jeugd de kans geven. De Londenaren wilden de ploeg in die tijd bovendien een meer Brits karakter geven. Deze vijf waren de toekomst van Arsenal.

Van links naar rechts: Carl Jenkinson, Aaron Ramsey, Jack Wilshere, Kieran Gibbs en Alex Oxlade-Chamberlain.
Van links naar rechts: Carl Jenkinson, Aaron Ramsey, Jack Wilshere, Kieran Gibbs en Alex Oxlade-Chamberlain.

Zeven jaar later zijn de talenten van weleer allemaal uitgewaaid. Ze zijn wisselend succesvol. Spelen in de Engelse top bleek te hoog gegrepen voor Jenkinson en Gibbs. Laatstgenoemde vertrok in 2017 naar West Bromwich Albion, waarmee hij nu in het Championship voetbalt. Op dat niveau is Jenkinson dit seizoen ook actief, nu hij naar Nottingham Forest vertrokken is. De rechtsback werd in de voorbije jaren al vaak verhuurd.

Pijnlijker voor Arsenal is dat de club relatief weinig heeft overgehouden aan de spelers die met hun kwaliteiten nu nog wel bepalend hadden kunnen zijn voor de Noord-Londense ploeg. Aaron Ramsey is deze zomer transfervrij vertrokken naar Juventus. De Welshe middenvelder wees diverse contractaanbiedingen bij Arsenal af. Zo kwam er na elf jaar een einde aan zijn periode bij de Premier League-grootmacht, dat hem in 2008 oppikte bij Cardiff City.

Ook Oxlade-Chamberlain werd vroeg weggekocht – in 2011 bij Southampton – en ook bij hem dreigde het scenario van een transfervrij vertrek. In de zomer van 2017 was duidelijk dat hij zijn aflopende contract niet wilde verlengen. Er moest gekozen worden: nog cashen voor de Engels international of hem een jaar later transfervrij laten gaan. Op de laatste dag van de transferperiode werd een deal gesloten met Liverpool, dat 38 miljoen euro betaalde voor de veelzijdige middenvelder. Oxlade-Chamberlain heeft bij de Champions League-winnaar op persoonlijk vlak een pijnlijk seizoen achter de rug door een kruisbandblessure.

Als het over kruisbandblessures gaat, is het bruggetje naar Jack Wilshere makkelijk gemaakt. De man van glas werd in 2012 gezien als de spelmaker van de toekomst voor Engeland. Mede door blessures heeft de 34-voudig international zijn belofte nooit ingelost. Arsenal liet het voormalige toptalent in 2018 transfervrij vertrekken naar West Ham United.

Nu Jenkinson als vijfde en laatste van de boyband-achtige talentengroep ook transfervrij is vertrokken, is de conclusie dat Arsenal slechts 38 miljoen euro heeft overgehouden aan De Gouden Vijf. En hoe het zit met de Britse kern? Bij de laatste officiële wedstrijd, de verloren Europa League-finale tegen Chelsea, stond er slechts één speler uit Groot-Brittannië in de basis bij de ploeg van Unai Emery. Dat was Ainsley Maitland-Niles.

Analyse: hoe Arsenal weer een topclub wordt
Bekijk hier al onze video's
Meer Arsenal
Meer over Arsenal
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.