Arsenal wint Community Shield na bijzondere slotfase

Arsenal heeft beslag gelegd op de Community Shield. De ploeg van Mikel Arteta won na strafschoppen van Manchester City.

Arsenal
Arsenal
ns
1 - 1
Manchester City

De Community Shield wordt jaarlijks gespeeld en gaat tussen de winnaar van de Premier League en de FA Cup. Nathan Aké ontbreekt nog altijd vanwege een blessure, maar met Jurriën Timber stond er in ieder geval één Nederlander op het veld. Hij begon op de voor hem ongebruikelijke linksbackpositie.

Bij Arsenal moest Thomas Partey al snel op zijn tellen passen omdat hij al na acht minuten op de bon geslingerd werd. Daarna werd ook manager Mikel Arteta gestraft wegens aanmerkingen op de leiding. De eerste kans was namens Arsenal voor Kai Havertz, die op doelman Stefan Ortega stuitte, kort daarna miste Gabriel Martinelli een kans op 1-0.

Manchester City moest tot vroeg in de tweede helft wachten voor het de eerste kans van de wedstrijd kon noteren, want in de eerste helft was het nagenoeg tandeloos: Aaron Ramsdale kon een kopbal van John Stones onschadelijk maken. Opvallend was de wissel van Erling Haaland, nagenoeg onzichtbaar, na ruim een uur spelen. De Noor wist zijn stempel niet de drukken, zoals veel spelers van Manchester City dat niet konden. Niet dat ze slecht speelden, maar in de meeste gevallen verdedigde Arsenal sterk. Zo kon Timber een aantal keren gevaar voorkomen.

Een kwartier voor tijd brak Manchester City de ban. Bij balverlies van Arsenal konden de bezoekers flitsend counteren. De bal kwam op rechts terecht bij invaller Cole Palmer, die de bal in de linkerkruising schoot: 0-1. In de royaal uitgekeerde blessuretijd van maar liefst acht minuten gebeurde waar niemand meer rekening mee gehouden had, want in minuut 100 (!) kwam Arsenal via een van richting veranderd schot van Leandro Trossard alsnog op 1-1.

Er werd geen verlenging gespeeld, maar er werden direct penalties genomen. Martin Ødegaard scoorde meteen, maar Kevin De Bruyne miste. En kort daarna pakte Ramsdale de inzet van Rodri. Fábio Vieira scoorde en dus won Arsenal de Community Shield.

Arsenal begint de competitie volgende week met een thuiswedstrijd tegen Nottingham Forest, Manchester City opent bij Burnley.