Arsenal volgt het slechte voorbeeld van Man Utd

Arsenal heeft zondag de eigen glazen ingegooid. Het resultaat tegen Brighton & Hove Albion betekende dat een plaats in de topvier in de Premier League uitermate twijfelachtig is geworden.

Arsenal
Arsenal
1 - 1
Brighton & Hove Albion

Arsenal zag Manchester United eerder op de dag na de blamage tegen Huddersfield Town (1-1) afhaken als concurrent. The Gunners konden zich een dergelijke slechte beurt evenmin veroorloven. Na drie nederlagen op rij hadden ze zich in de rol van achtervolger gemanoeuvreerd. Een zege op Brighton was noodzakelijk om goede hoop te houden om via de competitie een Champions League-ticket te veroveren.

De eerste tekenen voor het noodzakelijke resultaat waren snel zichtbaar. Brighton, dat zaterdag al opgelucht adem had kunnen halen na de nederlaag van Cardiff City, ontsnapte in de eerste minuut. Henrikh Mkhitaryan schoot van net buiten het strafschopgebied tegen de paal. Het bleek uitstel van executie. In de negende minuut opende Pierre-Emerick Aubemeyang de score uit een strafschop, die was toegekend na een vermeende overtreding van Alireza Jahanbakhsh op Nacho Monreal.

De voorsprong stond in de eerste helft mede door defensief gehannes onder druk, waarbij onder anderen Glenn Murray verzuimde het gebrek aan verdedigende daadkracht van Arsenal af te straffen. Aan de andere kant behoedde doelman Mathew Ryan Brighton voor een grotere achterstand met reddingen op pogingen van onder anderen Shkodran Mustafi en Aubameyang.

De tweede helft gaf een vergelijkbaar beeld als de eerste in het Emirates Stadium, met het grote verschil dat Brighton dit keer wel tot scoren kwam met dank aan Arsenal. Granit Xhaka stopte Solly March na een uur foutief af en moest die actie bekopen met een strafschop. Murray toonde zich vanaf elf meter trefzeker: 1-1.

Ryan toonde zich net als voor rust een grote sta in de weg voor Arsenal. De goalie zag Arsenal steeds vaker voor zijn neus opduiken. De groeiende druk van de thuisploeg leverden kansen op voor Aubameyang en Alexandre Lacazette. Brighton-middenvedler Pascal Gross had in de slotfase de pijn van Arsenal kunnen vergroten, maar zijn schot ging voorlangs.

Chelsea
Dat leed bleef Arsenal bespaard, maar het resultaat in het Emirates Stadium leverde elders in Londen blije gezichten op. Chelsea is verzekerd van een Champions League-ticket. Tottenham Hotspur heeft volgende week aan een punt genoeg om Arsenal definitief buiten de topvier te houden, waarbij het doelsaldo Tottenham ook bij een nederlaag nog een goede kans geeft het seizoen als nummer vier te beëindigen.

Arsenal heeft nog een ander ijzer in het vuur als het gaat om een ticket voor de Champions League. The Gunners kunnen donderdag ten koste van Valencia de finale van de Europa League bereiken. Winst van dat toernooi levert ook het begeerde CL-startbewijs op.