Arsenal overklast Napoli, Chelsea op weg naar halve finale

Reacties

Arsenal heeft tegen Napoli uitstekende zaken gedaan bij zijn thuiswedstrijd in de kwartfinale van de Europa League. Chelsea won met het nodige geluk bij Slavia Praag, waardoor twee Engelse clubs op koers liggen voor een plek in de halve finale.

Arsenal overklast Napoli, Chelsea op weg naar halve finale
Arsenal
Arsenal
2 - 0
Napoli
Napoli

Arsenal wist dat het in eigen huis de basis moest leggen voor het bereiken van de halve finale. De Londenaren verloren in het eigen Emirates Stadium slechts één van hun laatste zeventien Europese duels. Als dat nog geen reden voor extra vertrouwen was bij de ploeg van Unai Emery, dan was de openingstreffer van Aaron Ramsey in de vijftiende minuut dat wel. De Welshman was het eindstation bij een vloeiende aanval. Ainsley Maitland-Niles bewaarde goed het overzicht in het strafschopgebied van Napoli en gaf de assist op Ramsey, die doelman Alex Meret van dichtbij klopte in de verre hoek. Zo toonde de blessuregevoelige middenvelder opnieuw zijn waarde voor Arsenal, enkele maanden voor zijn transfervrije vertrek naar Juventus.

Europa League-succes moet het afscheid van Ramsey in Noord-Londen glans geven en dat kwam in de eerste helft steeds dichterbij voor The Gunners. Napoli had weinig in te brengen en incasseerde in de 25ste minuut al het tweede doelpunt. Een schot van Lucas Torreira werd van richting veranderd door Kalidou Koulibaly, waardoor Meret kansloos was. Even later kon de doelman wel voorkomen dat Alexandre Lacazette uit een rebound scoorde. Aan de andere kant was de grootste kans voor rust voor Lorenzo Insigne, die hoog over schoot uit een voorzet van José María Callejón.

Carlo Ancelotti zag dat zijn elftal in de tweede helft wel meer initiatief nam, zonder dat het direct gevaarlijk werd. De ervaren tacticus besloot na ruim een uur Arek Milik in te laten vallen voor de teleurstellende Dries Mertens. Napoli werd steeds gevaarlijker en de grootste kans was voor Piotr Zielinski. De Pool werkte ongekend slordig af uit een perfecte voorzet van Insigne.

Na Napoli in de eerste helft te hebben overklast, liep Arsenal in de slotfase op zijn tandvlees. Dankzij Petr Cech bleven de Engelsen overeind. Napoli weet dat het over een week in het eigen Stadio San Paolo minstens drie keer moet scoren om in de reguliere speeltijd een plek in de halve finale af te dwingen.

Slavia Praag
Slavia Praag
0 - 1
Chelsea
Chelsea

Van de opstelling van Chelsea straalde niet af dat Maurizio Sarri de Tsjechische opponent als een groot gevaar zag. Zoals voortdurend dit seizoen koos de Italiaan in de Europa League voor slechts een gedeeltelijke A-ploeg. Olivier Giroud mocht zoals gebruikelijk in het toernooi zijn opwachting maken. Eden Hazard, N'Golo Kanté en David Luiz werden achter de hand gehouden. Bij de thuisploeg zat Nederlander Mick van Buren op de bank, terwijl er een basisplaats was voor Miroslav Stoch (ex-FC Twente).

Met name van de beslissing om Hazard rust te gunnen zal Sarri gedurende de wedstrijd toch langzamerhand spijt hebben gekregen. Chelsea creëerde weinig. Voor rust was de nummer drie van Engeland eigenlijk maar één keer echt dicht bij een treffer, toen Willian de lat raakte. Slavia Praag hield Chelsea verder aardig in bedwang en dat leidde ertoe dat Hazard in de 59ste minuut inviel.

De slotfase werd vermakelijker in Praag. Even leek het bevrijdende uitdoelpunt er te zijn voor Chelsea, maar de 0-1 van Jorginho werd afgekeurd wegens buitenspel voor aangever Giroud. Aan de andere kant herstelde Kepa Arrizabalaga zijn eigen gegrabbel met een uitstekende redding op een poging van Jan Boril. Uitgerekend toen een zege er niet meer in leek te zitten voor Chelsea ging het mis voor de Tsjechen, waar Van Buren in de 82ste minuut inviel. Kort na die invalbeurt kopte Marcos Alonso van dichtbij raak uit een voorzet van Willian. De linksback van Chelsea werd volledig uit het oog verloren door de Slavia Praag-defensie. Zo dwong Chelsea op het nippertje toch nog een uitstekende uitgangspositie af voor de return van volgende week op Stamford Bridge.

De winnaar van het tweeluik tussen Arsenal en Napoli speelt in de halve finale tegen Valencia of Villarreal. Chelsea of Slavia Praag treft de winnaar van de confrontatie tussen Benfica en Eintracht Frankfurt. Lees hieronder de andere verslagen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.