Arsenal bezweert crisis na sensationele openingsfase tegen 'Nederlands' Palace

Arsène Wenger heeft weer wat lucht bij Arsenal. De manager zag zijn ploeg, die in een sportieve crisis verkeerde, het Nederlands getinte Crystal Palace zaterdagmiddag compleet wegtikken in de openingsfase: 4-1.

Arsenal won dit jaar nog geen enkel duel en werd tot overmaat van ramp door Championship-club Nottingham Forest uit de FA Cup geknikkerd. Afgelopen speelronde bleek AFC Bournemouth in eigen huis met 2-1 te sterk voor de Londenaren, die terug te vinden zijn op de zesde plek in de Premier League. De achterstand op nummer vijf Tottenham Hotspur bedroeg voor de aftrap vijf punten. Crystal Palace, dat het seizoen onder de ontslagen Frank de Boer zo beroerd begon, is inmiddels knap omhoog gekrabbeld tot de twaalfde plaats.

Van de sportieve crisis bij Arsenal was in de openingsfase niets te merken. Ook over het gemis van Alexis Sánchez, die niet bij de selectie zat omdat een transfer naar Manchester United aanstaande lijkt, zal niemand het in de eerste helft hebben gehad. Al na zes minuten was het Nacho Monreal die voor de 1-0 tekende. De linksback kon de bal uit een corner van dichtbij binnen tikken. Enkele minuten later was de verdediger wederom van groot belang, ditmaal was hij de aangever. Alex Iwobi benutte het buitenkansje door het leer van dichtbij achter doelman Wayne Hennessey te tikken.

Een vervelende start dus voor Palace, waar Timothy Fosu-Mensah en Patrick van Aanholt de backposities vervulden. Jairo Riedewald nam plaats op de bank en viel pas in de blessuretijd in. Het Nederlandse duo kon niet voorkomen dat er na dertien minuten al 3-0 op het scorebord stond. Uit wederom een hoekschop was deze keer verdediger Laurent Koscielny trefzeker.

Koscielny viert zijn treffer die na dertien minuten al de 3-0 betekende.

De storm van The Gunners bleek nog niet over, want na 22 minuten was het weer raak. Via een fraaie combinatie kwam de bal voor de voeten van Alexandre Lacazette, die de bal eenvoudig rechts in de onderhoek kon knallen. Deze 4-0 betekende de vijfhonderdste 'Franse' Arsenal-treffer in de geschiedenis van de Premier League. Palace zette weinig tegenover de dadendrang van de thuisploeg. Enkel een afgeslagen schot van sterspeler Wilfried Zaha zorgde bijna voor de eretreffer. Er was voor de rust nog wel slecht nieuws voor Arsenal. Monreal moest het veld, ogenschijnlijk met een blessure, verlaten. Een vervelend moment voor de Spanjaard, die tot dat moment een uitstekende wedstrijd speelde en verantwoordelijk was voor een treffer en twee assists.

Waar de fans in de tweede helft gingen zitten voor een complete walk-over, dacht de thuisploeg daar zelf wat anders over. De mannen van Wenger haalden duidelijk de voet van het gaspedaal, waardoor een slachtpartij uitbleef. Iwobi miste nog een aardige kans op de vijfde treffer, aangezien Hennessey de bal kon keren. Ruim een half uur voor tijd vergat Christian Benteke te scoren namens de Eagles, mede dankzij een prima redding van doelman Petr Čech. In de slotfase deed de ploeg van manager Roy Hodgson toch nog wat terug via Luka Milivojevic. De middenvelder nam na een corner de bal aan op de borst en volleerde deze fraai binnen, waarmee hij ook tekende voor de eindstand: 1-4.

Woensdag wacht voor Arsenal de volgende opgave, als rivaal Chelsea op bezoek komt in de strijd om de League Cup. Het eerste duel op Stamford Bridge eindigde in 0-0, waardoor Wenger en zijn mannen moeten winnen om de finale te bereiken. Voor Palace wacht pas over anderhalve week in de competitie het uitduel met West Ham United.