Arsenal besluit kalenderjaar als koploper, Everton wint ook

Arsenal beëindigt het jaar 2013 als koploper van de Premier League. Met een minimale zege bij Newcastle United stelden The Gunners die positie veilig. Everton rekende in eigen huis af met Southampton.

Arsenal besluit kalenderjaar als koploper, Everton wint ook

Newcastle United – Arsenal 0-1
The Gunners verloren zaterdag de positie van lijstaanvoerder tijdelijk aan Manchester City. Door de zege van vandaag heeft Arsenal weer een voorsprong van een punt op City.

Bij de Londense club moest smaakmaker Mesut Özil verstek laten gaan vanwege een schouderblessure, die hem waarschijnlijk nog twee duels aan de kant houdt. Ook Aaron Ramsey, Thomas Vermaelen en Nacho Monreal ontbraken door verschillende oorzaken in het elftal van manager Arsène Wenger. Bij Newcastle was er een basisplaats weggelegd voor zowel Tim Krul als Vurnon Anita. De eerste helft leverde weinig opwinding op voor beide doelen. Vlak voor rust zorgde Newcastle voor gevaar via een kopbal van Mathieu Debuchy, maar Jack Wilshere haalde de inzet voor de lijn weg.

Vanuit het niets nam Arsenal in de 65ste minuut de leiding, toen Olivier Giroud (foto boven) een indraaiende vrije trap van Theo Walcott binnen kopte. De Franse spits had bijna vijfhonderd minuten niet gescoord in de Premier League. Enkele minuten later kreeg Walcott een uitgelezen kans om het duel te beslissen, maar zijn lob over Krul werd door Debuchy via de lat weggewerkt van de doellijn. Ondanks een slotoffensief van Newcastle bleef Arsenal in de eindfase overeind en wordt aan het nieuwe kalenderjaar begonnen als lijstaanvoerder.

Everton-Southampton 2-1
Everton blijft uitstekend presteren in de Premier League. De onverwachte (sub)topper verloor op Boxing Day voor het eerst in twaalf wedstrijden in competitieverband weer eens (van nota bene hekkensluiter Sunderland met 1-0), maar kon die teleurstelling zondag weer wegspoelen.

Lang stond de formatie van Roberto Martínez op voorsprong tegen het eveneens goed presterende Southampton door de 1-0 van Seamus Coleman. Op schitterende wijze opende de rechtsback de score door naar binnen te dribbelen om vervolgens de bal vol in de kruising te knallen (foto). Het was behalve het openingsdoelpunt ook de vijfhonderdste goal in dit Premier League-seizoen. Bovendien toonde de verdediger zich nog maar eens uiterst productief. In de laatste vier duels was hij al drie keer trefzeker.

In het vervolg kon Everton niet  het vloeiende combinatiespel op de mat leggen waarmee het de voorbije weken indruk had gemaakt in Engeland. Dat leek punten te gaan kosten toen doelman Joel Robles, hij verving de geschorste Tim Howard, in de zeventigste minuut in de fout ging. Hij liet een hard zwabberschot van Gastón Ramírez door zijn handen gaan.

Even leek Everton geschrokken, maar razendsnel toonde de thuisploeg op Goodison Park over veerkracht te beschikken. Bij een vliegensvlugge aanval speelde James McCarthy spits Romelu Lukaku vrij. De Belg knalde de bal in de korte hoek en zo maakte de Chelsea-huurling met zijn negende  treffer een einde aan een improductieve periode die al 524 minuten duurde. In de slotfase, waarin de beide Nederlanders John Heitinga (Everton) en Jos Hooiveld (Southampton) niet meer invielen, bleef Everton overeind.

Door de overwinning wipt Everton voor even over nummer vier Liverpool heen. Met 37 punten uit negentien duels heeft de ploeg een punt meer dan de stadgenoot, die later zondag nog in actie komt op bezoek bij Chelsea. De Londense ploeg beschikt op zijn beurt nu nog over evenveel punten als Everton.

Dat het team van Martínez maar vijf punten minder heeft dan koploper Arsenal en een achterstand van vier punten op Manchester City toont aan dat daadwerkelijk om de bovenste plaatsen wordt meegedaan. Gezien de komende drie duels, Stoke City (uit), Norwich City (thuis) en West Bromwich Albion (uit) lonkt bovendien een verdere stijging op de ranglijst. Daarna staat de derby tegen Liverpool op het programma.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen