PSV heeft niet kunnen stunten op bezoek bij Arsenal in de Europa League. In een strijd om de koppositie in Groep A verloor de ploeg van Ruud van Nistelrooij met minimaal verschil, maar wel vrij kansloos. Arsenal is dankzij de zege verzekerd van overwintering in de Europa League en gaat aan kop met twaalf punten. PSV staat tweede met zeven punten.

Arsenal
1 - 0
PSV
PSV

Van Nistelrooij voerde geen enkele wijziging door in zijn basiself; Arsenal trad wel aan met diverse nieuwe namen ten opzichte van de laatste competitiewedstrijd. Spelers als Aaron Ramsdale, Thomas Partey, Martin Ødegaard en Gabriel Martinelli begonnen op de bank. Tegelijkertijd verscheen Gabriel Jesus, in de Premier League een vaste basisklant, voor het eerst dit seizoen aan de aftrap in een Europa League-duel. De wedstrijd stond eigenlijk vorige maand op het programma, maar werd na het overlijden van koningin Elizabeth verzet.

PSV bleef zonder al te grote problemen overeind in de eerste helft. Arsenal had weliswaar een overwicht, maar het aantal serieuze kansen was beperkt. In de twintigste minuut schoot Jesus naast het doel van Walter Benítez; na een half uur kreeg Fábio Vieira zijn voet niet goed tegen de bal bij een schot uit de draai. Een vrije trap van Vieira belandde vier minuten voor de pauze in het zijnet.

Arsenal draaide regelmatig de duimschroeven aan. PSV kwam er zelden uit, maar toonde via Xavi Simons wel een teken van leven in de eerste helft. De aanvallende middenvelder stoomde op en schoot over het doel van Matt Turner. In de tweede helft bleef Arsenal de bovenliggende partij. Benítez was echter alert: hij klemde een schot van Jesus waar te weinig kracht achter zat en pareerde een laag schot van Bukayo Saka met een uitgestoken been. Ook toen Jesus enkele PSV'ers passeerde en wél hard schoot, had Benítez een antwoord.

Halverwege de eerste helft maakte Noni Madueke als invaller zijn eerste minuten van het seizoen. Kort daarna deed Simons andermaal van zich spreken met een sprint, die resulteerde in een schot waar Turner niet veel moeite mee kende. Juist in de fase waarin PSV zich iets meer liet gelden, brak Arsenal de ban. De vrijstaande Granit Xhaka ontving de bal in het strafschopgebied van Takehiro Tomiyasu en nam het leer met succes uit de lucht: 1-0.

Bij PSV maakte ook Luuk de Jong zijn rentree na blessureleed, terwijl Benítez een grotere achterstand afwendde. Saka stuitte nog tweemaal op de doelman en ook een diagonaal schot van invaller Martinelli bleek een prooi voor hem. PSV behield dus uitzicht op een positief resultaat, maar creëerde geen grote kansen. Een voorzet van Jordan Teze miste de juiste richting om De Jong in stelling te brengen om te scoren, waardoor de gelijkmaker uitbleef.