Aritz Aduriz: de zo geliefde spits die solde met zijn leeftijd

Reacties

Hoewel Athletic Bilbao er alles aan deed om Aritz Aduriz het afscheid te geven dat hij verdient, stond het lichaam van de 39-jarige spits dat niet toe. Door de onzekerheid van de coronacrisis en een advies van zijn dokter kondigde Aduriz woensdag aan een punt te zetten achter zijn loopbaan. Zo krijgt een carrière waarvan de hoogtijdagen zich vooral aan het einde bevonden toch een einde in mineur.

Aritz Aduriz: de zo geliefde spits die solde met zijn leeftijd
© Pro Shots

Soms vroeg je je bij Aritz Aduriz af of hij überhaupt ooit zou stoppen met voetballen. Hoe ouder hij werd, hoe beter hij leek te worden. Maar ook de ervaren spits heeft niet het eeuwige voetballeven. De laatste jaren stond hij al vaker aan de kant met blessures. In augustus kondigde hij al aan dat dit zijn laatste seizoen zou worden, maar Aduriz kon natuurlijk niet weten hoe de jaargang zou eindigen. Nu is er veel onzekerheid over de afloop van het seizoen in La Liga én de Copa del Rey. In de eindstrijd staat Athletic tegenover Real Sociedad. Het had de kers op de taart moeten zijn voor Aduriz, maar die wedstrijd komt te laat.

Waar het lichaam van Aduriz tijdens zijn carrière zo vaak had meegewerkt, zei het nu 'nee'. Het is klaar, doorgaan is onverantwoord. De dokter van de spits gaf tevens aan dat zijn heup aan vervanging toe is, om ervoor te zorgen dat hij er in de rest van zijn leven zo min mogelijk last van heeft. Hij had het liever anders gezien, maar de invalbeurt van één minuut op bezoek bij Real Valladolid gaat de boeken in als het laatste optreden van Aritz Aduriz in het voetbal. Zijn laatste doelpunt dateerde alweer van de openingswedstrijd van het seizoen op 16 augustus. Thuis tegen Barcelona zorgde hij voor de enige goal.

© Pro Shots

Helaas werden zijn laatste twee seizoenen door een heupblessure en een kniekwetsuur niet meer zo goed als we van hem gewend waren, met in totaal drie doelpunten in La Liga. Aan zijn status deed dat overigens niets af. Aduriz is bij Athletic een clubheld, een legende. De aanvaller werd geboren in San Sebastian, de stad van Real Sociedad, maar kwam op negentienjarige leeftijd bij de beloften van Athletic terecht. Twee jaar later debuteerde hij, maar een doorbraak bleef uit. De club verhuurde de spits aan Burgos en Real Valladolid, waar hij op het tweede niveau wel scoorde. Aduriz keerde vervolgens terug en deed het beter dan daarvoor. Om financiële redenen moest Athletic hem echter verkopen, aan Real Mallorca. Aduriz was tot tranen toe geroerd en Mallorca bleek de transfersom nooit te hebben betaald.

Bij Mallorca en later Valencia ging het Aduriz beter af. De spits haalde de dubbele cijfers in La Liga terwijl hij richting de dertig jaar ging. Het ging zelfs zo goed, dat bondscoach Vincente del Bosque hem na het behalen van de wereldtitel in 2010 aan het werk wilde zien. Tijdens het EK-kwalificatieduel met Litouwen (3-1 winst) viel Aduriz een kwartier voor tijd in voor Fernando Llorente. Een tweede interland leek er lang niet in te zitten, maar kwam er wel. Liefst zes jaar later, op 35-jarige leeftijd, werd Aduriz door Del Bosque weer bij de selectie gehaald. 'We stellen de selectie niet op basis van publieksstemmen samen, maar als iedereen "Aduriz, Aduriz, Aduriz!" roept, moet je er wel over nadenken', gaf de keuzeheer toen aan. Voorafgaand aan het EK in Frankrijk schreef VI al dat 'de sluwe Adúriz de eerste veertien jaar van zijn loopbaan heeft gebruikt om zijn diamant te slijpen en precies op tijd begint te stralen'.

Aduriz had zich in die jaren ontwikkeld tot een ervaren goalgetter. Athletic nam hem in 2012 voor enkele miljoenen over van Valencia en kreeg daar deze keer geen spijt van. Zijn derde periode in het shirt van de Basken werd er een om nooit te vergeten en eindigde woensdag pas. Op late leeftijd liet de aanvaller fantastische dingen zien en won hij de harten van de fans door aan de lopende band te scoren. Sinds 2012 noteerde Aduriz liefst 149 goals in 313 officiële wedstrijden voor Athletic. Het hoogtepunt was het seizoen 2015/16 met 36 goals in 55 duels en de topscorerstitel in de Europa League met tien treffers. De uitverkiezing van Del Bosque kwam dus niet uit de lucht vallen.

De statistieken van Aduriz in dienst van Athletic:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Als international kwam Aduriz niet verder dan een reserverol en twee goals in dertien optredens, maar bij Athletic staat hij voor altijd in de geschiedenisboeken. In zijn topjaren bleven alleen de allergrootsten, zoals Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Karim Benzema en Antoine Griezmann hem voor. In de clubhistorie van Athletic waren maar vijf spelers vaker trefzeker in de Primera División en in 2015 en 2016 kreeg Aduriz de Zarra Trofee voor meest productieve Spanjaard in de competitie. Uiterst koel in de afronding, altijd op de goede plek bij een voorzet en van alle hoeken en standen leek Aduriz de bal erin te krijgen. Toenmalig Barcelona-trainer Ernesto Valverde geloofde zijn ogen niet. 'Dit heb ik nog nooit gezien. Normaal gesproken denk je: hij is al ver in de dertig, hij gaat achteruit. Maar als je naar hem kijkt is het fantastisch. Ik heb zoiets nog nooit gezien bij een veldspeler.'

Ondanks het verval en de coronacrisis hoopte Athletic een mooi afscheid te geven aan Aduriz. In maart kwam het voetbal in Spanje stil te liggen en de club besloot zijn aflopende contract voor onbepaalde tijd te verlengen, om zo de kans op een laatste wedstrijd en wellicht de bekerfinale te vergroten. Het mocht niet baten. La Liga wordt mogelijk op 12 juni hervat, een datum voor de eindstrijd om de Copa del Rey is er nog niet. Toen Aduriz dinsdag van de dokter te horen kreeg dat hij een nieuwe heup nodig had, drong het besef door dat het voorbij was. Doorgaan is niet verantwoord.

Om met een positief gevoel te eindigen, blikken we terug op het laatste competitiedoelpunt van Aduriz. Dat was er niet zomaar een. De winnende tegen Barcelona én een absolute beauty. Minuut 89, Ander Capa gooide in, kreeg de bal terug en stoomde op aan de rechterkant. Hij raakte de bal precies goed voor een voorzet. Aduriz zag de bal komen, zette nog een stapje terug en schoot vervolgens met een halve omhaal raak. Nélson Semedo kon er niks tegen beginnen en ook doelman Marc-André ter Stegen was kansloos. Het laatste kunststukje van Aduriz.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Athletic Bilbao
Meer over Athletic Bilbao
Meer Aduriz
Meer over Aduriz
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.