Antony en Bergwijn swingen op feestmiddag Ajax

Ajax heeft de tweede wedstrijd van het Eredivisie-seizoen omgezet in een ruime overwinning. FC Groningen kreeg na een snelle gelijkmaker hoop, maar die bleek ijdel. De formatie van trainer Alfred Schreuder walste daarna namelijk over de bezoekers heen.

Ajax
Ajax
6 - 1
FC Groningen

In tegenstelling tot een week eerder tegen Fortuna Sittard koos Ajax-trainer Schreuder voor Brian Brobbey als spits. Dusan Tadic zakte een linie terug, terwijl Edson Álvarez op het middenveld terugkeerde van een schorsing. Daley Blind ging van het middenveld naar de verdediging. Steven Berghuis zat op de bank. FC Groningen kon 'gewoon' nog een beroep doen op Jørgen Strand Larsen, die wordt begeerd door verschillende clubs.

Ajax kwam tegen Fortuna nog op achterstand, maar opende in de Johan Cruijff Arena pijlsnel de score tegen Groningen. Al in de vierde minuut vuurde Steven Bergwijn raak. De aanvaller ontving de bal van Devyne Rensch, nam aan op zijn borst en schoot verwoestend hard raak. Groningen sloeg echter direct terug vanuit de counter. Strand Larsen bereikte met een fraaie pass Cyril Ngonge, die kapte naar zijn linkervoet en vervolgens de bal in het doel schoof.

In de fase na de 1-1 had Ajax het even moeilijker, zonder dat Groningen tot kansen kwam. De individuele klasse van de Amsterdammers gaf vervolgens de doorslag. Álvarez vond Antony aan de rechterkant en de Braziliaan besloot om een kunststukje te produceren. Hij trok naar binnen en legde aan voor een schot. Met zijn linkervoet kanonneerde Antony de bal in de kruising. De vleugelspeler was vlak voor rust ook de aangever op de 3-1 van Bergwijn, die uit een voorzet van Antony raak kopte. Doelman Michael Verrips had geen antwoord op de inzet.

In de tweede helft kwam Ajax niet meer in de problemen. Binnen een kwartier completeerde Bergwijn zijn hattrick. De defensie van Groningen legde hem geen strobreed in de weg toen hij vanaf de linkerkant opstoomde. De aanvaller kapte vervolgens naar zijn rechtervoet en krulde de bal in de verre hoek voor 4-1. Nog geen tien minuten later tikte Brobbey de bal door na een pass van Jurriën Timber en rondde Kenneth Taylor af: 5-1. Zo werd het na een veelbelovende start toch een pijnlijke middag voor de bezoekers.

Met de 5-1 was voor Schreuder het moment aangebroken om te wisselen. Taylor, Bergwijn en Brobbey gingen naar de kant voor Davy Klaassen, Berghuis en debutant Lorenzo Lucca. De boomlange Italiaan kwam in de spits te staan. Het was uiteindelijk Berghuis die de eindstand bepaalde op 6-1. Na een handsbal van Isak Määtä schoot hij vanaf elf meter raak. Zo won Ajax met ruime cijfers van Groningen.