Amerikaanse reddingsboei voor 'verdwenen' wonderkind Alexandre Pato

Reacties

Ooit stond hij bekend als een van de grootste talenten van de wereld, maar nu is Alexandre Pato 31 jaar oud en zit hij alweer een paar maanden zonder club. Orlando City geeft de gevallen topspits een kans om zijn loopbaan weer op de rails te krijgen en hoopt Pato naar de MLS te kunnen halen.

Amerikaanse reddingsboei voor 'verdwenen' wonderkind Alexandre Pato
© Pro Shots

De carrière van Pato ging nog wel zo flitsend van start. De razendsnelle aanvaller klopte al op jonge leeftijd op de deur bij SC Internacional, scoorde in 2006 op het WK voor clubteams en brak destijds het record van Pelé als jongste doelpuntenmaker ooit op een FIFA-toernooi. Pato was 17 jaar en 102 dagen jong toen hij doel trof tegen Al Ahly, terwijl Pelé 17 jaar en 239 dagen jong was toen hij scoorde tegen Wales op het WK van 1958 (landenteams).

Pato stond met zijn goal direct in de schijnwerpers en trok in de zomer van 2007 naar AC Milan, dat liefst 24 miljoen euro voor zijn komst over had. De aanvaller was echter een halfjaar later pas speelgerechtigd en werkte zich in zijn eerste maanden dus vooral in het zweet op het trainingsveld. Daar zagen zijn nieuwe ploeggenoten al dat er een bijzonder talent naar Milaan was gekomen.

Pato scoorde bij zijn Serie A-debuut direct tegen Napoli en behield de wind in zijn rug. Hij maakte snel naam op de Europese velden en won in 2009 de Golden Boy Award, de prijs voor het grootste talent van Europa. De hoogtepunten volgden elkaar in een rap tempo op, tot blessureleed roet in het eten kwam gooien. De problemen begonnen in 2011 en zorgden in januari 2013 voor een roemloze aftocht naar Corinthians. Later kwam hij ook nog voor São Paulo te spelen.

Chelsea gaf Pato een nieuwe kans in de Europese top, maar een succes werd zijn huurperiode in Engeland niet. Ook in Spanje, bij Villarreal, kwam de oude AC Milan-vorm niet terug. Pato koos voor het grote geld in China en keerde een kleine twee jaar geleden terug naar Brazilië, waar hij opnieuw voor São Paulo ging spelen. Erg veel speelminuten kwamen er niet. Toen zijn contract afgelopen zomer afliep, kreeg hij geen nieuwe verbintenis voorgeschoteld. En vervolgens werd het stil.

Pato zit nu al een halfjaar zonder club, maar kan mogelijk spoedig weer aan de bak. Het Amerikaanse Orlando City is geïnteresseerd en heeft het toptalent van weleer inmiddels een aanbieding gedaan. In de Major League Soccer kan Pato laten zien dat hij het voetballen nog echt niet verleerd is. Nu is het alleen hopen dat het lichaam blijft meewerken.

Bij een transfer naar Orlando City wordt Pato mogelijk ploeggenoot van Heracles-aanvaller Silvester van der Water:

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.