Alles gaat mis bij Aves: geen geld, beker kwijt en spelers maken statement

Reacties

De crisis bij Desportivo Aves bereikte deze week een nieuw dieptepunt. De Portugese club kampt met hevige financiële problemen. De spelers maakten dinsdagavond een statement omdat zij al maanden niet zijn betaald. Ondertussen kan de club een beker uit de prijzenkast en de sleutels van de spelersbus niet vinden.

Alles gaat mis bij Aves: geen geld, beker kwijt en spelers maken statement
© Pro Shots

Het was een opmerkelijk gezicht toen Benfica dinsdag aftrapte tegen Aves. De nummer twee van Portugal tikte de bal rond, terwijl de spelers van de thuisploeg stilstonden en niets deden. Het was een protest tegen de aanhoudende financiële problemen van de club. Spelers zijn al tijden niet betaald en de club dreigt zelfs de proflicentie kwijt te raken. Het staat al vast dat Aves degradeert.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De wedstrijd tegen Benfica dreigde eerst niet eens door te gaan. Dat had te maken met een verzekeringskwestie. Door de financiële problemen van Aves was er geen verzekeringsgeld betaald en zouden de spelers onverzekerd op het veld staan. 'De bond staat spelen en trainen zonder verzekering niet toe, we kunnen niks', zei Estrela Costa van Aves tegen A Bola. Dinsdag werd het probleem met de salarissen in ieder geval opgelost toen de SAD de zaak te laten vallen die de Portugese voetbalbond had aangespannen tegen Aves.

De SAD, dat de financiële huishouding en transparantie bij sportclubs waarborgt, uitte daarnaast zorgen over de laatste trainingen. Meerdere spelers proberen hun contract bij Aves te laten ontbinden en dat staat de fans van de club niet aan. Zij zouden maandag naar de training hebben willen komen om op de spelers en de clubleiding in te praten. Uit angst dat de coronamaatregelen dan niet in acht zouden worden gehouden, wilde de SAD dat er niet getraind zou gaan worden, of in ieder geval niet op de vaste locatie.

Aves moest de wedstrijd spelen en had geluk dat er genoeg spelers waren die dat wilden doen. Bij het niet komen opdagen bij een duel kan de Portugese bond een flinke straf uitdelen en een boete is niet bepaald wat de club kan gebruiken. Joaquim Evangelista, de voorzitter van de Portugese spelersvakbond, zag de problemen bij Aves van mijlen ver aankomen. 'Dit is een ramp die men had kunnen verwachten. Dit vraagt om een evaluatie van de huidige manieren om de financiële situatie bij clubs in de gaten te houden. Bij Aves is meer nodig dan een sportorganisatie die onderzoek doet. Hier moet de politie aan te pas komen, zo serieus is deze situatie.'

Volgens Evangelista kreeg het beloftenelftal van Aves al sinds het einde van 2019 geen salaris meer en was er zelfs geen geld voor basisbehoeften of huisvesting. De spelersvakbond stak de helpende hand uit naar de spelers. 'Ik neem geen genoegen met smoesjes over de slechte financiën. Ik weet zeker dat de bond er alles aan doet om deze problemen op te lossen en dat de selectie het seizoen kan afmaken. Ik geloof ook in de toewijding van de spelersgroep. Maar ik kan nu al bijna met zekerheid zeggen dat deze problemen nog een keer gaan voorkomen.'

De spelers die aanwezig waren tegen Benfica moesten met eigen vervoer naar het stadion komen. De sleutels van de spelersbus waren zoekgeraakt, meldde Correio da Manha. Dat gold overigens ook voor de gewonnen Portugese beker uit 2018. Het zilverwerk verdween uit de prijzenkast en is tot op heden nog niet teruggevonden. De clubleiding geeft aan geen idee te hebben waar de beker is gebleven. Spelers als Bruno Fernandes, Cláudio Ramos en Ricardo Pereira hebben Aves al gesteund nadat er meer naar buiten kwam over de financiële situatie bij de club.

© Pro Shots

En dan moest er ondanks alles nog gevoetbald worden, maar niet voordat de spelers van Aves een statement maakten tegen de situatie bij hun club door een minuut niet te voetballen. 'Ik wil iedereen die vandaag het veld op is gegaan prijzen', zei Aves-aanvoerder Afonso Figueiredo na de wedstrijd tegen Sport TV. 'Het is moeilijk geweest. Niet alleen de laatste dagen, maar het hele jaar. Nu komen die moeilijkheden ook meer naar buiten. Ik wil iedereen die de club niet heeft laten vallen bedanken. Ook de voorzitter heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat we deze wedstrijd konden spelen.'

Benfica-speler Pizzi kon begrip opbrengen voor het statement van de spelers van Aves, die uiteindelijk met 4-0 verloren. 'Laten we even denken aan alle spelers en werknemers van deze club, die zich in een lastige situatie bevinden. Ze verdienen een compliment omdat ze stuk voor stuk professionals zijn. Het was een trieste minuut voor het Portugese voetbal, daar zal iedereen naar moeten kijken. Dit verdienen de spelers van Aves niet.'

Bekijk hier al onze video's
Meer Desportivo Aves
Meer over Desportivo Aves
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.