Alleen Milik slecht Noord-Ierse muur bij eerste EK-zege Polen

Polen heeft in Nice de eerste EK-overwinning in zijn historie geboekt. Tijdens het openingsduel van Groep C was de ploeg van bondscoach Adam Nawalka met 1-0 te sterk voor Noord-Ierland. Arek Milik werd met een doelpunt kort na rust matchwinner.

Polen was met 33 treffers de meest productieve ploeg van de kwalificatiereeks, maar had tegen Noord-Ierland grote moeite de dominantie uit te drukken in de score. De al twaalf duels ongeslagen EK-debutant gaf nauwelijks kansen weg door gegroepeerd te verdedigen. Pas na ruim een half uur kwam Polen voor het eerst in de buurt van een doelpunt. Na goed voorbereidend werk van Lukasz Piszczek had Milik alle tijd om de bal goed te leggen en uit te halen, maar de spits van Ajax miste hopeloos.

Enkele minuten later was de volley van Bartosz Kapustka, de vervanger van de licht geblesseerde Kamil Grosicki, een stuk beter. De Noord-Ierse doelman Michael McGovern tikte de poeier van de Poolse middenvelder echter over de lat. De bal belandde overigens bij Kapustka na een ongelukkige handsbal van Kyle Lafferty, maar scheidsrechter Ovidiu Hategan zag het door de vingers.

Arek Milik kan nauwelijks geloven dat hij voor rust heeft nagelaten Polen op voorsprong te schieten.

Polen had uiteindelijk ook geen hulp nodig van de Roemeense arbiter om de Noord-Ierse muur te slechten. Toen Milik in de 51ste minuut alle tijd kreeg om een voorzet van Jakub Blaszczykowski te controleren, bleef de 22-jarige aanvaller ijzig kalm. Met een beheerste schuiver in de hoek gaf de Ajacied doelman McGovern ditmaal wel het nakijken.

Verder dan dat kwam Polen ondanks de aanwezigheid van Robert Lewandowski niet. De topscorer van de kwalificatiereeks werd niet één keer in stelling gebracht. Invaller Grosicki en Grzegorz Krychowiak waren met schoten van afstand wel gevaarlijk, maar niet trefzeker. Noord-Ierland mocht daarom hoop blijven koesteren op een punt. De ingevallen Conor Washington speelde de bal bij een uitbraak echter te ver voor zich uit, terwijl de wanhoopspoging van Lafferty met een omhaal niets opleverde.

Ook een harde botsing tussen de Poolse doelman Wojciech Szczesny en Pisczcek deed niets af aan de nipte 1-0 zege van Polen, dat het EK in Frankrijk daardoor volgens plan begint. In Groep C komen om 21.00 uur Duitsland en Oekraïne nog in actie. Op 16 juni is de wereldkampioen in het Stade de France de volgende opponent van Polen. Noord-Ierland treft diezelfde dag de Oekraïners in Lyon.

Lees over deze wedstrijd ook een uitgebreide analyse op VI.nl. Ook kiest onze analyticus een Man van de Wedstrijd en worden de cijfers uitgedeeld.

Bekijk hier het liveverslag van het duel.