Alleen een wonder kan Feyenoord City nog redden

Reacties

Feyenoord gaat deze week naar het stadhuis op de Coolsingel. Te vieren valt er dan niets. De club trekt zich vooralsnog terug uit het prestigieuze project Feyenoord City, omdat de bovengrens van de bouwkosten volgens de laatste berekeningen van bouwmaatschappij BAM nog hoger wordt. De club en de directie van het huidige stadion staan nu schaakmat, want dat geld is er niet.

Alleen een wonder kan Feyenoord City nog redden
© Pro Shots

Alleen een wonder kan Feyenoord City nog redden. Een wonder waarbij de gemeente Rotterdam nog meer risico gaat nemen.

Zo ontvouwt zich een van de grootste rampen in de 113-jarige geschiedenis van de club. Het orkest speelt nog, maar verder lijkt de nieuwe thuishaven van Feyenoord steeds meer op een Titanic aan de Maas, die ook de club naar beneden meezuigt. Na jaren aanmodderen lijkt het project nu echt te veel water te hebben gemaakt en niet meer te redden.

Bouwkosten
Het was te verwachten dat de bouwkosten nog hoger gingen uitvallen, met stijgende prijzen van grondstoffen en bouwmaterialen. De BAM kwam weken geleden al met een nieuw prijskaartje dat voor hoogspanning zorgde in de diverse directiekamers. Het geld was allang op en de bal lag bij de bouwers. Die tikten ’m terug, waarna de ruiten er bijna uit gingen. Gevolg was dat de architecten van OMA weer aan de slag moesten en het projectteam verder moest. Het geld om al die partijen te betalen was er niet meer. Een flirt met een andere bouwmaatschappij liep ook al snel spaak.

Intussen rommelt het intern en was het vertrek van directeur Mark Koevermans een mooi toneelstukje, waarbij man en paard niet werden genoemd. Terwijl veel fans zaterdagavond al een voorschot namen op het behoud van De Kuip door voor de voetbaltempel vuurwerk af te steken, staat hun club in de brand. Het stadiondossier is nog lang niet afgesloten.

Deze week is de gemeente aan zet en volgt er overleg met de directies van stadion en club. Doorgaan lijkt geen optie, maar stoppen betekent dat Feyenoord en De Kuip met gigantische rekeningen uit het verleden blijven zitten. Dat is nog maar het begin, aangezien het stadion als onderpand bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs is ingebracht. Eind goed, al goed is in deze niet aan de orde.

Ground Zero
De erfenis van Feyenoord City vraagt om een sterke leiding die rigoureus te werk gaat en liever vandaag dan morgen pijnlijke maatregelen durft te nemen. Het einde van Feyenoord City is pas daar als de handtekeningen zijn gezet. Dan wacht de Rotterdammers een Ground Zero waar zovelen vaak voor hebben gewaarschuwd. Het einde van Feyenoord City is het begin van een van de grootste uitdagingen in de geschiedenis van de club.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.