Alle scenario's: hoe zit het met CL-tickets voor Ajax en Feyenoord?

Reacties

Nu Ajax in de Europa League-finale staat en de strijd om het Nederlandse kampioenschap nog niet is beslist, is het tijd om de scenario's te schetsen voor de verdeling van Champions League-tickets voor volgend seizoen. Zo diep in het seizoen zijn er nog veel uitkomsten mogelijk.

Alle scenario's: hoe zit het met CL-tickets voor Ajax en Feyenoord?

Scenario 1: Feyenoord wordt kampioen, Ajax verliest de Europa League-finale

In dat geval viert Feyenoord na vijftien seizoenen zijn rentree in de groepsfase van het miljardenbal en is Ajax veroordeeld tot deelname aan de derde voorronde van de Champions League, net zoals begin dit seizoen het geval was. In totaal bestaat het voorgeborchte in het miljardenbal uit vier kwalificatierondes. 

Scenario 2: Feyenoord wordt kampioen, Ajax wint de Europa League-finale

Zowel Feyenoord als Ajax slaat in dit scenario de voorronde van de Champions League over en mag eind augustus een delegatie sturen naar de loting voor de groepsfase. In het seizoen 2010/11 namen voor het laatst twee Nederlandse clubs deel aan het hoofdtoernooi van de Champions League: FC Twente (rechtstreeks, als kampioen) en Ajax (via de kwalificatie).

Scenario 3: Ajax wordt kampioen, Ajax verliest de Europa League-finale

De Nederlandse titel levert Ajax in dit scenario een plaatsbewijs voor het hoofdtoernooi van de Champions League op. Feyenoord moet als nummer twee participeren aan de derde voorronde.

Scenario 4: Ajax wordt kampioen, Ajax wint de Europa League-finale

Een unieke dubbelslag, aangezien Ajax nog nooit in hetzelfde seizoen de landstitel en de UEFA Cup/Europa League won. Logischerwijs zijn de Amsterdammers bij deze uitkomst verzekerd van deelname aan de poulefase van de Champions League. Het extra vaste Champions League-ticket dat Ajax verdiende, gaat alleen niet naar een andere Nederlandse club. De UEFA kent dit startbewijs toe aan een ander land, want schuiven met plaatsbewijzen binnen landen is niet aan de orde. Feyenoord zal dus op moeten draven in de derde voorronde, terwijl nummer drie PSV eind juli instroomt in de derde voorronde van de Europa League.

In scenario twee en vier kan Ajax een lege agenda in de zomer ook wel gebruiken, aangezien op 8 augustus dan de strijd om de Europese Super Cup in Skopje wacht tegen de winnaar van de Champions League, Juventus of Real Madrid.

Interview met Joël Veltman na Olympique Lyon-Ajax

Veltman: 'Spraken Daley al, die heeft er ook zin in'

Van de Beek: 'Kampioen worden én de Europa League pakken'

Van de Beek: 'Kampioen worden én de Europa League pakken'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.