Alavés aast tegen Barça op revanche voor historische finale

Reacties

Alavés maakt zich op voor de tweede finale in zijn clubhistorie. Woensdag ontstak er vuurwerk en een orkaan van vreugde in het Baskische Vitoria-Gasteiz na het laatste fluitsignaal: de promovendus plaatste zich door een 1-0 zege op Celta de Vigo voor de eindstrijd van het toernooi om de Copa del Rey, waarin Barcelona wacht. En dat zestien jaar na de historische nederlaag in de UEFA Cup-finale tegen Liverpool.

Alavés aast tegen Barça op revanche voor historische finale

'Hemos hecho historia, sigamos senando' kopte de Alavés-website woensdag na de overwinning: We hebben geschiedenis geschreven, blijf dromen. De droom leidde Alavés langs Gimnàstic, Deportivo La Coruña, Alcorcón en Celta naar de eindstrijd, die op 27 mei afgewerkt wordt. Na een 0-0 in de heenwedstrijd in Vigo, schoot Édgar Antonio Méndez de Basken met nog acht minuten op de klok in het eigen Estadio Mendizorroza naar de finale.

Alavés kroop daarmee voor even uit de schaduw van vaste La Liga-subtoppers Real Sociedad en Athletic de Bilbao, beide ook afkomstig uit Baskenland. Daarvan is niet een van hun speelsteden San Sebastian en Bilbao de hoofdstad, maar het kleinere Vitoria-Gasteiz, dat zich nu voor even ook de voetbalhoofdstad van de regio mag noemen.

Hoe anders was het de voorbije tien seizoenen, toen Alavés ontbrak op het hoogste niveau. In 2009 zakte El Glorioso zelfs af naar het derde niveau van Spanje. De defensief ingestelde coach José Bordalás bracht Alavés vorig seizoen terug in La Liga, maar hij werd vervangen door Mauricio Pellegrino (foto onder), die in zijn carrière als speler actief was voor Vélez Sarsfield, Barcelona, Valencia, Liverpool en Alavés.

Met Pellegrino aan het roer draait de ploeg op volle toeren met gedurfd, aanvallend voetbal. Tijdens de terugkeer op het hoogste niveau is Alavés als huidige nummer twaalf van de competitie hard op weg naar lijfsbehoud. De finaleplek is de kers op de taart. 'Deze finale is een geschenk van het team, vooral omdat het ons eerste seizoen is in La Liga na zoveel jaren op een lager niveau', aldus Pellegrino. Mocht zijn ploeg de finale winnen, dan keert Alavés een jaar na zijn rentree in de Primera División ook meteen terug in Europa.

Eerherstel
In 2001 maakte Alavés naam buiten de eigen landsgrenzen door tijdens zijn debuut in een Europees toernooi, de strijd om de UEFA Cup, gelijk de finale te bereiken na indrukwekkende zeges (5-1 en 1-4) op 1. FC Kaiserslautern in de halve finale.

Daarna wachtte Liverpool, dat met een gedenkwaardige 4-5 zege na verlenging de titel pakte. Alavés kwam in het Westfalenstadion twee keer terug van een achterstand; in de slotminuten van de reguliere speeltijd werd het 4-4 doordat Jordi Cruijff, die deze donderdag zijn 43ste verjaardag viert, de bal langs landgenoot Sander Westerveld kopte. Een eigen goal werd Alavés in de verlenging fataal (foto onder).

Het moment waarop de wedstrijd beslist wordt. Delfi Gelí kopt de vrije trap van Gary McAllister in eigen doel.
Het moment waarop de wedstrijd beslist wordt. Delfi Gelí kopt de vrije trap van Gary McAllister in eigen doel.

Maar ruim anderhalf decennium na dato krijg Alavés een mogelijkheid tot ultiem eerherstel: een nieuwe kans om de eerste hoofdprijs op zijn naam te schrijven. Op 27 mei is Barcelona de opponent in de eindstrijd, die mogelijk de geschiedenisboeken ingaat als laatste wedstrijd ooit in het Estadio Vicente Calderón van Atlético Madrid dat komende zomer zijn intrek neemt in het Wanda Metropolitano.

De Babazorros zullen in de finale Jasper Cillessen, de vaste keeper van de Catalanen in het bekertoernooi, moeten passeren om eindelijk een trofee op te eisen. Cillessen gaf na zijn sterke optreden in de halve finale al aan dat hij hoopte op Alavés als tegenstander, om revanche te nemen voor het verpesten van zijn debuut voor Barcelona medio september (1-2). De Basken hebben dit seizoen dus al laten zien dat ze Barça, dat de Copa del Rey de afgelopen twee seizoenen ook al won, kunnen verslaan. Een bijzondere wedstrijd is hoe dan ook in de maak. (Pim van der Hulst)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.