Ajax zwemt in het CL-geld: nieuwe miljoenenklapper in het voorjaar?

Reacties

De financiële cijfers van Ajax in dit Champions League-seizoen worden er alleen maar fraaier op. De overwinning op Sporting Portugal van dinsdagavond levert opnieuw 2,8 miljoen euro op.

Ajax zwemt in het CL-geld: nieuwe miljoenenklapper in het voorjaar?
© Pro Shots
Ajax
Ajax
4 - 2
Sporting Lissabon
Sporting Lissabon

Alleen al aan wedstrijdgerelateerde bonussen heeft Ajax deze jaargang al 16,8 miljoen euro verdiend, een bedrag dat zich verhoudt tot de begroting van SC Heerenveen. Het overleven van de groepsfase bezorgde de landskampioen 9,6 miljoen euro.

Maar zelfs als Ajax zou zijn afgeschminkt met nul punten, zou er circa 36 miljoen euro zijn verdiend. Dat bedrag was opgebouwd uit de startpremie (15,64 miljoen euro) en de coëfficiëntenpremie (20,47 miljoen euro).

De coëfficiëntenpremie is overigens relatief nieuw. De UEFA kijkt hierbij niet alleen naar de recente resultaten van clubs, maar ook naar prestaties uit het verleden. Real Madrid had voor aanvang van het seizoen het hoogste clubcoëfficiënt en incasseerde daardoor 32 'aandelen' (elk 'aandeel' is 1,137 miljoen euro waard). Ajax verzekerde zich als nummer vijftien van de geschoonde lijst van achttien 'aandelen' en was alleen op basis van deze ranking al zeker van een slordige twintig miljoen euro.

Per thuiswedstrijd verdient Ajax ongeveer twee miljoen euro aan recette, waardoor deze teller thans op vier miljoen euro staat (tegen Sporting Portugal zat er geen publiek). Door de onzekere coronasituatie heeft het intekenen van verdere recette-inkomsten nog niet zoveel zin.

Komend voorjaar kan het opnieuw hard gaan: voor het bereiken van de kwartfinale staat een bonus van 10,6 miljoen euro. Uit onderstaande tabel blijkt dat de teller aardig kan oplopen.

Europese inkomsten Ajax tot dusver
Startpremie 15,64 miljoen
Coëfficiëntenpremie 20,466 miljoen
Winstpremies 16,8 miljoen
Recettes 4 miljoen*
Market pool 3 miljoen**
Premie voor overleven groepsfase 9,6 miljoen
Totaal 69,506 miljoen
Nog te verdienen premies
Kwartfinale 10,6 miljoen
Halve finale 12,5 miljoen
Finale 15,5 miljoen
Eindzege 4,5 miljoen

* = twee thuiswedstrijden met publiek meegerekend
** = geschat bedrag

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.