Ajax zet NAC in Amsterdam kinderlijk eenvoudig opzij

Voor NAC Breda was er zaterdag in Amsterdam al snel weinig eer meer te halen. Met enkele fraaie treffers boekte Ajax een ruime overwinning (5-0).

De bonuspunten waarover trainer John Karelse vooraf had gesproken, waren al binnen een kwartier buiten bereik voor NAC Breda. In de tweede minuut mocht Siem de Jong ongehinderd doorlopen en kon hij mede door een uitglijder van Kees Luijckx zijn rush bekronen met een doelpunt.

De Bredase hoop die was ontstaan na enkele vergeefse oprispingen, was in de elfde minuut alweer verdwenen. Niklas Moisander luisterde zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax op met een fraaie kopbal, die de 2-0 betekende.

Gesteund door de voorsprong liet Ajax bij vlagen fraai combinatievoetbal zien. Daarbij was de vraag of de Amsterdamse aanvallen zo goed waren of het verzet van NAC zo mager was. Maar feit was dat de thuisploeg twee doelpunten toevoegde na soepel lopende aanvallen.

Zo vond De Jong vijf minuten voor rust de opgekomen Gregory van der Wiel, die op zijn beurt met een scherpe voorzet Tobias Sana de uitgelezen kans op de 3-0 bood. De Zweed faalde niet. Vroeg in de tweede helft bood Sana met een fraaie voetbeweging Thulani Serero de gelegenheid middels een mooie stift de score verder op te voeren: 4-0.

Voor Ajax-trainer Frank de Boer was het een opsteker dat zijn ploeg niet net als vorige week tegen NEC door concentratieverlies een tegentreffer incasseerde. Zoals ook de rentree van Miralem Sulejmani na bijna een half jaar de coach tevreden zal hebben gestemd. Het slotakkoord was voor De Jong, die met een schot van afstand in de kruising de eindstand op 5-0 bepaalde.

Met de klinkende overwinning heeft Ajax in de eerste drie duels zeven punten verzameld, waarmee het naast RKC Waalwijk aan de kop van de Eredivisie komt. NAC Breda blijft steken op één punt. Foto: VI Images