Ajax trekt aan het langste eind in matte Klassieker

Ajax heeft in Rotterdam Feyenoord verslagen met 1-2. De Amsterdammers hadden gedurende de gehele wedstrijd een overwicht, verzuimden kort na rust definitief afstand te nemen van de thuisploeg en zagen Feyenoord daardoor in de slotfase toch nog angstig dichtbij komen.

Ajax-trainer Martin Jol verraste in Rotterdam door vaste waarden Demy de Zeeuw en Urby Emanuelson te passeren voor De Klassieker. Bij Feyenoord mocht jongeling Luc Castaignos opdraven als spits.

Luis Suarez keerde bij de Amsterdammers terug in de basis. Midweeks ontbrak de Uruguayaan tijdens de flinke oorwassing op bezoek bij Real Madrid vanwege een schorsing. De aanvalsleider van de uitploeg deelde na drie minuten een eerste speldenprikje uit. Zijn schot ging voorlangs.

In het eerste kwartier ontbrak het beide ploegen aan de juiste afstemming en kabbelde het duel zonder noemenswaardige incidenten voort. Na het eerste kwartier moest Feyenoord-goalie Rob van Dijk – die speelde ondanks een liesbreuk – voor het eerst écht aan de bak. Hij pareerde een poging van Suarez in de korte hoek.
<br /><br /> Even later werd Ajax-aanvaller Mounir El Hamdaoui voor het eerst gevaarlijk. Zijn schot ging voorlangs. Miralem Sulejmani kwam net te laat om de bal over de lijn te drukken.

Feyenoord werd in het tegenvallende eerste bedrijf maar zelden gevaarlijk. Het eerste Rotterdamse wapenfeit vond plaats na 21 minuten. Een schotje van Georginio Wijnaldum eindigde in de handen van Ajax-doelman Maarten Stekelenburg.

Een vlijmscherpe counter van Feyenoord leek de thuisploeg de voorsprong te bezorgen. Tim de Cler kon, geheel vrijstaand in het zestienmetergebied een bal voorgeven, Fedor Smolov rondde vervolgens doeltreffend af. De Rus deed dit echter in buitenspelpositie, waardoor de goal terecht werd afgekeurd.

Vlak vóór rust incasseerde Feyenoord twee gevoelige tikken kort na elkaar. Eerst moest verdediger Ron Vlaar geblesseerd afhaken met een pijnlijke hamstring na een botsing met Stekelenburg. Tot overmaat van ramp voor de Rotterdammers kwam Ajax ook nog op voorsprong.

Een vrije trap van Miralem Sulejmani werd volledig verkeerd verwerkt door verdediger Stefan de Vrij. De bal kwam via het been van de Feyenoord-rechtsback bij Siem de Jong die, zonder directe tegenstander Leroy Fer in de buurt, van dichtbij de openingstreffer binnen kon koppen.

Het eerste kwartier na de onderbreking hield Feyenoord open huis en brak een periode met vele grote kansen voor Ajax aan. El Hamdaoui was twee keer dichtbij. Bij zijn tweede poging raakte de Marokkaan de paal. Nadat ook Suarez, met een schitterend schot, de paal trof, strafte Ajax het zeer pover verdedigende Feyenoord wél af. Suarez vond El Hamdaoui met een steekbal, waarna laatstgenoemde Van Dijk kansloos liet.

In het vervolg ging Feyenoord nog wel op zoek naar de aansluitingstreffer maar ontbeerde de thuisploeg enig fortuin én kwaliteit om het de eeuwige rivaal écht lastig te maken. Omdat Ajax verzuimde een derde treffer te produceren, hield Feyenoord wel hoop. Die hoop nam grotere vormen aan toen André Bahia uit een corner raak kopte: 1-2. In de laatste tien minuten slaagde de thuisploeg er niet meer in de Klassieker, die vooral voor rust zeer matig was, in een gelijkspel te laten eindigen.