Ajax toont zich genadig voor NEC na denderende openingsfase

Reacties

Ajax heeft in de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen direct een ruime overwinning geboekt. Het arme NEC stond bij de rentree in de Eredivisie al na twintig minuten met 4-0 achter en stapte uiteindelijk van het veld met een 5-0 nederlaag. Na rust liep de schade immers niet verder meer op.

Ajax toont zich genadig voor NEC na denderende openingsfase
© Pro Shots
Ajax
Ajax
5 - 0
N.E.C.
N.E.C.

Een blik op het opstellingsformulier toonde het grote verschil in kwaliteit al aan. Ajax-coach Erik ten Hag deed een beroep op elf internationals, de vrijdag bij Oranje afgezwaaide Maarten Stekelenburg voor het gemak nog even meegerekend. Rogier Meijer stuurde voormalig Ajacied Lasse Schöne met de aanvoerdersband het veld in, de ervaren Deen werd geflankeerd door liefst acht Eredivisie-debutanten.

Het gezang van het thuispubliek voor de na twee jaar alsnog afscheidnemende Schöne was nog amper verdwenen, of de eerste kans van de wedstrijd was al een feit. Sébastien Haller miste oog in oog met NEC-goalie Mattijs Branderhorst nog, maar opende vijf minuten later alsnog de score. Op aangeven van Noussair Mazraoui schoot hij de bal in de lange hoek. Een welkome opsteker voor de spits, die vorige week nog heel wat kritiek te verduren kreeg. Ook van een deel van het Ajax-publiek.

Lasse Schöne in duel met zijn voormalige ploeggenoot Edson Álvarez
© Pro Shots
Lasse Schöne in duel met zijn voormalige ploeggenoot Edson Álvarez

De goal van de Fransman bleek het startschot voor een enorm offensief. Ajax ging vol overgave op zoek naar goals, zette voortdurend druk en werd keer op keer geholpen door armetierig verweer van de Nijmeegse gasten. Op aangeven van Dusan Tadic kopte Mazraoui na tien minuten al de 2-0 binnen.

Het werd voor NEC alleen maar erger. In een poging de bal met zijn borst in veilige haven bij Branderhorst te krijgen, zorgde Bart van Rooij voor een eigen goal. De VAR moest eraan te pas komen om vast te stellen dat de bal over de doellijn was geweest. In de twintigste minuut peperde Tadic de voor het eerst sinds 2017 weer in de Eredivisie actieve Nijmegenaren nog maar eens in dat ze nu op een niveautje hoger acteren. Met een dropkick knalde hij de 4-0 op het scorebord, hetgeen voor Ajax de snelste 4-0 voorsprong sinds 1966 betekende.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Vijf minuten voor rust werd het ook nog 5-0. Bij een snelle uitbraak kon Steven Berghuis de bal eenvoudig breed leggen op Tadic, die zo zijn tweede van de avond liet aantekenen. De NEC-protesten werd weggewuifd door scheidsrechter Bas Nijhuis, die in samenspraak met de VAR meende dat er geen sprake was geweest van een overtreding van Mazraoui op Souffian Elkarouani, die na het contact met de Ajax-rechtsback op de grond bleef liggen. De Amsterdammers kenden geen genade.

Dat was na rust een stuk minder het geval. Hoewel voor rust voorzichtig de recordboeken erbij gepakt waren, schakelde Ajax een paar versnellingen terug. Bovendien was duidelijk dat NEC louter de schade wilde beperken. De thuisploeg kreeg nog wel kansen, maar onder anderen Ryan Gravenberch had het vizier niet op scherp. Branderhorst hield bovendien Mazraoui van nog een treffer af.

Desondanks kon Ajax freewheelend richting het einde en konden Lisandro Martínez en Tadic bijvoorbeeld al na een klein uur naar de kant gehaald worden voor Devyne Rensch en David Neres. De fans vermaakten zich er op de tribunes niet minder om, al werden ze niet meer getrakteerd op een boeiend schouwspel. Eén keer konden de handen nog flink op elkaar, om Schöne in de tachtigste minuut met applaus te begeleiden bij zijn wissel.

NEC heeft minder dan een week om bij te komen van de schrik. Vrijdag wacht het thuisduel met PEC Zwolle. De Amsterdammers gaan zondag op bezoek bij FC Twente en voeren voorlopig de Eredivisie aan.

De tactische blik op dit duel:

De rapportcijfers:

Ajax Nederland

NEC Nederland

NEC Nederland

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.