Bekritiseerde Haller geeft aanzet tot Ajax-monsterscore: vier goals in twintig minuten

Sébastien Haller heeft in het eerste competitieduel van Ajax razendsnel de score geopend. Daarmee klonk er nu weer gejuich voor de Franse spits, hetgeen een week geleden ook het geval was. Maar wel om een andere reden. De goal van de spits bleek pas het begin voor het arme NEC.

Ajax
Ajax
5 - 0
N.E.C.
N.E.C.

In de strijd met PSV om de Johan Cruijff Schaal werd Haller na een uur naar de kant gehaald door Ajax-coach Erik ten Hag. Op dat moment stond Ajax al met 0-2 achter en met tien man door een rode kaart voor Nicolás Tagliafico. Haller speelde een zeer matige wedstrijd en dat had het Ajax-publiek ook gezien. De Franse spits die in januari 2021 voor 22,5 miljoen euro was overgekomen van West Ham United werd door een deel van het publiek met gejuich naar de kant begeleid.

Zaterdag was het tegen NEC al na zes minuten raak. Op aangeven van Noussair Mazraoui volleerde de Franse spits de bal in de verre hoek: 1-0. In de tweede minuut had hij al wel een enorme kans gemist. Oog in oog met NEC-goalie Mattijs Branderhorst schoot hij de bal tegen de voeten van de goalie.

De goal van Haller bleek de aanzet voor een superstart van de Amsterdammers. In de elfde minuut was Mazraoui zelf de maker van een Ajax-doelpunt. Hij kopte al vallend een voorzet van Dusan Tadic binnen, waardoor het duel met NEC eigenlijk al gespeeld was na ruim tien minuten: 2-0.

Dat was zeker zo toen de VAR constateerde dat Bart van Rooij in de zestiende minuut een eigen goal had gemaakt. Dusan Tadic deed er in de twintigste minuut nog maar eens een schepje bovenop door de 4-0 binnen te knallen. Een zeldzaam snelle voorsprong, zo stelde statistiekenbureau OPTA.