Ajax-talenten geven goede voorbeeld met groepswinst in Youth League

Ajax Onder-19 is dinsdagmiddag groepswinnaar geworden in Groep H van de UEFA Youth League. Op eigen veld speelde het gelijk tegen Valencia (1-1), terwijl achtervolger Lille eveneens gelijkspeelde bij Chelsea en daardoor Ajax niet voorbijstak.

De eerste ontmoeting tussen Ajax en Valencia mondde uit in een waar doelpuntenfestijn: begin oktober wonnen de Amsterdamse talenten met 3-5 in Spanje. Bij het weerzien op De Toekomst was de eerste mogelijkheid voor Naci Ünüvar, maar de doelman pakte zijn schot zonder veel moeite. Daarna beproefden Kenneth Taylor, Eric Llansana en Damjan Dostanic zonder succes hun geluk.

Valencia zette nauwelijks serieuze mogelijkheden tegenover de aanvalslust van Ajax. Met vier punten uit de eerste vijf duels zat het verblijf in Europa er al min of meer op voor trainer Mista en zijn spelers en dat vertaalde zich in de eerste helft naar het veldspel. Na rust sloegen de bezoekers wél toe. Nadat Ünüvar aan de overzijde nog had gemist, schoot José Lechon binnen (0-1).

Ajax-trainer John Heitinga bracht kort daarna Terrence Douglas en Donny Warmerdam binnen de lijnen en dat sorteerde effect. Douglas testte de doelman met links, maar die kreeg alleen een hand tegen het schot. In de rebound was Youri Regeer attent en trok hij de stand gelijk. Diep in blessuretijd was Ünüvar zelfs nog dicht bij de winnende treffer, maar dat voorkwam de keeper.

Door het gelijkspel van groepsgenoot Lille bij Chelsea (1-1) is Ajax nu verzekerd van groepswinst. De nummers één van alle acht groepen gaan door naar de knock-outfase. Alle nummers twee gaan de play-offs in, waar ze de winnaars ontmoeten van de kampioenenroute.

Tijdens het WK Onder-17 in Brazilië spraken we met Naci Ünüvar, onder meer over de interesse van Barcelona