Ajax stuit op grootste kwelgeest van dit decennium

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. De lunchwedstrijd van zondag is een heel interessante: Erik ten Hag gaat met Ajax op bezoek bij zijn oude club FC Utrecht. Landskampioen Feyenoord ontvangt later op de dag ADO Den Haag en de andere duels zijn Roda JC Kerkrade-Excelsior en Willem II-AZ.

Ajax stuit op grootste kwelgeest van dit decennium

FC Utrecht - Ajax


Aftrap:12.30 uur
Scheidsrechter:Danny Makkelie
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Utrecht:6 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Ajax:15 punten

Actueel

• Gezien de kleine verschillen zal FC Utrecht nog alle zeilen bij moeten zetten om zich te kwalificeren voor de play-offs om Europees voetbal. Voor Ajax is de uitgangssituatie helder: in de achtervolging op PSV telt zondagmiddag alleen een overwinning.

• Cyriel Dessers is dit Eredivisie-seizoen gemiddeld elke 114 minuten trefzeker. Van alle spelers met meer dan drie goals heeft alleen Bartholomew Ogbeche een beter moyenne (gemiddeld elke 78 minuten een doelpunt).

• Van de vier spelers met de meeste assists in de Eredivisie komen er liefst drie uit voor Ajax: David Neres (tien), Hakim Ziyech (acht) en Frenkie de Jong (zeven).

• Sinds de start van het seizoen 2010/11 verloor Ajax liefst 28 punten in competitiewedstrijden tegen FC Utrecht. Dat zijn er minimaal zeven meer dan tegen elk ander team.

• Eerder deze jaargang, op 5 november, ging Ajax in eigen huis met 1-2 onderuit tegen FC Utrecht. Sindsdien pakten de Amsterdammers 22 van de mogelijke 24 punten en maakten ze in elk competitieduel minimaal twee doelpunten.

Een razendsnelle vooruitblik op FC Utrecht - Ajax.

• Zakaria Labyad, die in de belangstelling staat van Ajax maar vrijdag aangaf het seizoen normaal gesproken af te maken bij FC Utrecht, was dit Eredivisie-seizoen bij liefst 114 doelpogingen rechtstreeks betrokken. Daarmee moet de dribbelaar van FC Utrecht alleen in Hakim Ziyech (betrokken bij 173 doelpogingen) zijn meerdere erkennen.

'Inzetten op eigen jeugd levert Ajax al jaren geen titel op'

Samenvatting vorige Eredivisie-wedstrijd:

Bij het debuut van Jean-Paul de Jong pakte FC Utrecht vorige week een punt tegen AZ.
Midweeks speelde FC Utrecht gelijk tegen Feyenoord in een inhaalduel.
Ajax zette vorige week Feyenoord opzij in de Klassieker.

Historie

• FC Utrecht - Ajax stond 47 keer eerder op het Eredivisie-menu. De Domstedelingen pakten veertien keer de volle buit en gingen 21 keer onderuit. Twaalf duels kenden geen winnaar.

• Op 6 november 2011 vond de meest memorabele editie plaats. FC Utrecht trok op die doldwaze middag met 6-4 aan het langste eind.

De laatste vijf Eredivisie-edities van FC Utrecht - Ajax:


SeizoenUitslag
2012/130-0
2013/141-1
2014/151-1
2015/161-0
2016/170-1

Feyenoord - ADO Den Haag


Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Bas Nijhuis
Laatste 5 Eredivisie-duels Feyenoord:8 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels ADO Den Haag:10 punten

Actueel

• Sinds het verlies in de Klassieker is het duidelijk dat Feyenoord niet meer meedoet om de bovenste twee plaatsen. De Rotterdammers zijn wellicht met hun hoofd al bij de wedstrijd van woensdag tegen PSV in het KNVB-bekertoernooi. Opponent ADO Den Haag presteert uitstekend en maakt zelfs nog kans op een optreden in de play-offs om een Europees ticket.

Feyenoord moet geld pakken voor Jørgensen: 'Seizoen is voorbij'

• Feyenoord presteerde voor de winterstop uiterst wisselvallig in De Kuip. Liefst zeven clubs veroverden meer punten in wedstrijden voor eigen publiek.

• In de eerste negentien speelrondes maakte ADO Den Haag liefst zeven doelpunten uit cornersituaties, ex aequo met PSV en AZ het hoogste aantal.

• In de afgelopen elf competitieduels begon Feyenoord nooit twee keer op rij met dezelfde elf spelers, de langste reeks in dit opzicht van alle Eredivisie-teams.

• Robin van Persie, die woensdag inviel tegen FC Utrecht, maakte zijn meest recente Eredivisie-doelpunt tegen ADO Den Haag, op 15 februari 2004.

'Vroeger stond ik in het stadion te juichen voor Van Persie'

Januari is niet de maand van Giovanni van Bronckhorst. In de eerste maand van het kalenderjaar pakt de oefenmeester van Feyenoord gemiddeld slechts 1,11 punt per wedstrijd. November is de enige andere maand waarin zijn moyenne onder de 2,00 ligt (1,60).

Een razendsnelle vooruitblik op Feyenoord - ADO Den Haag.

Samenvatting vorige Eredivisie-wedstrijd:

Voor de samenvatting van FC Utrecht - Feyenoord, zie hierboven.

ADO Den Haag speelde vorige week gelijk tegen VVV-Venlo.

Historie

28 van de vorige 43 edities van Feyenoord - ADO Den Haag mondden uit in een thuiszege. De residentieclub sleepte zeven keer alle punten in de wacht en acht keer voegden beide ploegen een punt toe aan het totaal na een onderlinge confrontatie.

In het seizoen 2004/05 rekende Feyenoord met 6-3 af met ADO Den Haag. Na een tussenstand van 4-0 kwamen de bezoekers terug tot 4-3, maar daarna was de thuisploeg weer aan zet.

De laatste vijf Eredivisie-edities van Feyenoord - ADO Den Haag:


SeizoenUitslag
2012/133-2
2013/144-2
2014/152-1
2015/160-2
2016/173-1

Roda JC Kerkrade - Excelsior


Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Martin Pérez
Laatste 5 Eredivisie-duels Roda JC:2 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Excelsior:7 punten

Actueel

• Al het hele seizoen verkeert Roda JC Kerkrade in degradatienood. Om niet op een onoverkomelijke achterstand ten opzichte van de 'veilige' vijftiende plaats te komen, moeten de Limburgers op regelmatige basis punten gaan veroveren. Excelsior draait zeer knap mee in de middenmoot en zal na de derbyzege op Sparta Rotterdam vol vertrouwen zijn.

• Vorige week tegen FC Twente ondernam Roda JC Kerkrade liefst 21 doelpogingen, het hoogste aantal sinds de wedstrijd tegen RKC Waalwijk op 30 maart 2014 (22 doelpogingen).

Mitchell van der Gaag staat inmiddels op zestien Eredivisie-zeges als trainer van Excelsior, waarmee hij alleen nog (royaal) in Rob Jacobs (44 overwinningen) zijn meerdere hoeft te erkennen.

Slechts eenmaal in zijn laatste twintig Eredivisie-wedstrijden noteerde Roda JC Kerkrade een clean sheet, tegen NAC Breda (1-0).

• De Limburgers kwamen deze Eredivisie-jaargang tot 281 balcontacten in het vijandelijke zestienmetergebied. Alleen opponent Excelsior presteerde in de eerste negentien speelrondes slechter in dit opzicht met 260 balcontacten in de 'zestien' van de tegenstander.

• Hoewel het seizoen pas net over de helft is, won Excelsior al vijf uitwedstrijden. Dat is een evenaring van het clubrecord uit de seizoenen 1982/83 en 1983/84.

Samenvatting vorige Eredivisie-wedstrijd:

Roda JC Kerkrade toonde vorige week veerkracht tegen FC Twente.
Excelsior boekte een knappe zege bij Sparta Rotterdam.

Historie

• Roda JC Kerkrade fungeert voor de zeventiende keer als gastheer van Excelsior en kan wijzen op een duidelijk positieve balans met acht overwinningen, vier remises en vier verliesbeurten.

De laatste vijf Eredivisie-edities van Roda JC Kerkrade - Excelsior


SeizoenUitslag
2007/083-3
2010/113-0
2011/127-0
2015/161-2
2016/174-0

Willem II - AZ


Aftrap:16.45 uur
Scheidsrechter:Reinold Wiedemeijer
Laatste 5 Eredivisie-duels Willem II:3 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels AZ:8 punten

Actueel

• Het kost Willem II veel moeite om de gevarenzone te ontvluchten. Bij aanvang van deze speelronde stonden De Tricolores maar één puntje boven de gevreesde streep. Hoe anders is de situatie bij AZ, dat een van de kandidaten is voor de derde plaats.

• Doelpunten verzekerd, de laatste tijd bij Willem II. De wedstrijd van vorige week tegen FC Groningen was de tiende op rij waarin de Brabanders zowel scoorden als een tegendoelpunt kregen.

AZ is in zijn laatste acht uitduels in de Eredivisie zonder nederlaag (vijf zeges en drie remises), dat is de langste reeks voor de Alkmaarders sinds 2010 (eveneens acht uitwedstrijden zonder verliesbeurt).

• Willem II is tot nu toe de enige club die dit seizoen nog geen enkel punt veroverde tegen een team dat aan het begin van een wedstrijddag in de topzes stond. Lonkt tegen AZ een primeur?

Samenvatting vorige Eredivisie-wedstrijd:

Willem II pakte vorige week een punt tegen FC Groningen.

Voor een samenvatting van FC Utrecht - AZ, zie hierboven.

Historie

Willem II - AZ is toe aan de 25ste editie op het hoogste niveau. Als de Brabanders zondag zegevieren, is de balans precies in evenwicht. Nu won AZ nog eenmaal vaker: tien om negen keer. Vijf ontmoetingen kenden geen winnaar.

• In de recente historie zat het venijn vaak in de staart bij onderlinge duels tussen Willem II en AZ. Negen van de laatste veertien treffers vielen in het laatste half uur.

De laatste vijf Eredivisie-edities van Willem II - AZ:


SeizoenUitslag
2010/112-1
2012/132-0
2014/153-0
2015/160-2
2016/171-1

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.