Ajax stuit op Chelsea, Cillessen en Lille in Champions League

Reacties

Ajax is donderdagavond tijdens de loting voor de Champions League gekoppeld aan Chelsea, Valencia en Lille. De Amsterdammers zijn ingedeeld in Groep H. Het programma wordt later deze avond bekend. De eerste wedstrijden staan gepland voor 17 en 18 september.

Ajax stuit op Chelsea, Cillessen en Lille in Champions League

Het betekent voor Ajax dus een weerzien met Jasper Cillessen. De doelman van Oranje, die drie jaar geleden vertrok uit Amsterdam, verruilde Barcelona deze zomer voor Los Che. Ook Valencia is een oude bekende van Ajax. De twee clubs troffen elkaar in het seizoen 2002/03 in wat toen nog tweede poulefase was van de Champions League. Twee keer werd het 1-1, in Mestalla groeide Joey Didulica uit tot held. Ajax bereikte de kwartfinale, waarin AC Milan te sterk was.

Ajax speelde in de Europese historie nog nooit tegen Chelsea en Lille. De Londenaren waren als winnaar van de Europa League ingedeeld in Pot 1 en eindigden afgelopen seizoen als derde in de Premier League op ruime afstand van Manchester City en Liverpool. Lille werd tweede in Frankrijk achter het ongenaakbare Paris Saint-Germain, maar verkocht deze zomer sterspeler Nicolas Pépé aan Arsenal. De laatste CL-deelname van Lille dateerde van 2012/13.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ajax zat dankzij de goede prestaties van afgelopen seizoen in Pot 2 tijdens de loting in Monaco en ontliep daardoor Real Madrid, Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Napoli, Shakhtar Donetsk, Tottenham Hotspur en Benfica. In tegenstelling tot die zeven teams moest de halvefinalist van vorig seizoen twee voorrondes overleven om het hoofdtoernooi te bereiken. Daar slaagde de ploeg van trainer Erik ten Hag in door eerst PAOK Saloniki en daarna APOEL Nicosia te verslaan.

De landskampioen is daardoor nu al verzekerd van bijna vijftig miljoen euro aan extra inkomsten. En dan zijn de premies voor prestaties in het elitetoernooi nog niet eens meegerekend. Zo levert een overwinning in de groepsfase van het miljardenbal 2,7 miljoen euro op, een gelijkspel is goed voor 0,9 miljoen. De kassa gaat pas echt rinkelen bij het bereiken van de knock-outfase. Zo is een plek bij de laatste zestien goed voor 9,5 miljoen euro op en kwalificatie voor de kwartfinale 10,5 miljoen.

Ajax speelde woensdagavond tegen APOEL zijn vierhonderdste Europa Cup-wedstrijd en nadert het Nederlandse record van PSV door de vijftiende keer te plaatsen voor de Champions League. De Eindhovenaren deden dat zestien keer, maar liepen een plek in het hoofdtoernooi dit seizoen mis door in de tweede voorronde te verliezen van FC Basel. Dat Ajax zich wel een weg door het voorportaal baande, betekende goed nieuws met het oog op de coëfficiëntenlijst.

Lees in dit stuk nog veel meer over de Champions League-tegenstanders van Ajax.

'Ten Hag tevreden met poule zonder topfavoriet'
'Ajax treft Chelsea in opbouw, onrustig Valencia en effectief Lille'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.