Ajax steelt overwinning in 'hogesnelheidsduel' met Go Ahead Eagles

Ajax heeft zondag een zwaarbevochten zege geboekt op Go Ahead Eagles. Het spektakelstuk in Deventer schoot alle kanten op, maar eindigde dankzij een doelpunt van Devyne Rensch in een benauwde overwinning voor de Amsterdammers (2-3).

Go Ahead Eagles
2 - 3
Ajax
Ajax

De mogelijke transfer van Jordan Henderson is deze week talk of the town in Amsterdam. Ook in de Adelaarshorst ontkwam John van 't Schip niet aan vragen over de lopende onderhandelingen met de 33-jarige middenvelder. 'Maar vandaag is een heel belangrijke wedstrijd', haastte de trainer van Ajax zich te zeggen.

Daar had Van 't Schip gelijk in, want op de ranglijst bedroeg de voorsprong van de Amsterdammers op Go Ahead Eagles slechts twee punten. Daarbij komt dat Go Ahead zich de laatste jaren heeft opgeworpen als angstgegner. Als Ajax zicht wil blijven houden op een ticket voor de voorronde van de Champions League, kan de club zich weinig slippertjes meer veroorloven.

In het eerste half uur was Ajax de bovenliggende partij. Brian Brobbey drukte de krachtsverhoudingen in de 27ste minuut tot uitdrukking in de score. De aanvaller gleed een scherpe voorzet van Steven Bergwijn van dichtbij binnen (0-1). Go Ahead schrok wakker door dat doelpunt en begon meer van zich af te bijten. Met een aantal uitstekende reflexen wist Diant Ramaj de gelijkmaker te voorkomen.

Doelpuntrijke slotfase eerste helft
Dat bleek uitstel van executie, want op slag van rust kwam Go Ahead alsnog langszij. Dat was te danken aan een fijne assist van Bas Kuipers op Victor Edvardsen, die zijn 28ste verjaardag opvrolijkte met een knappe goal (1-1). De thuisploeg ging op zoek naar de voorsprong, maar aan de andere kant sloeg Benjamin Tahirovic in de vierde minuut van de extra tijd genadeloos toe (1-2).

Het tempo lag hoog op het slechte veld van De Adelaarshorst. Dat kwam het spel niet ten goede, maar met de amusementswaarde was helemaal niets mis. Omdat Joris Kramer Go Ahead binnen het uur weer naast Ajax kopte, nam de spanning alleen maar toe (2-2). Victor Edvardsen kwam vervolgens oog in oog met Ramaj, maar de doelman van Ajax kwam als winnaar uit de strijd.

Rensch redt Ajax
In het laatste kwart kon het alle kanten op. Maar als een ploeg deze middag de overhand had, scoorde de andere. En dat gebeurde opnieuw. Ajax wankelde, kwam er niet uit in de opbouw, maar kwam toch opnieuw op voorsprong. De 2-3 kwam op naam van Rensch, die was opgestoomd en diagonaal raak schoof.

Daar had Go Ahead niet meer van terug, al poeierde Sylla Sow in de negentigste minuut nog op de lat. Dat betekent dat Ajax voor het eerst sinds 2016 weer eens won in Deventer en daarmee afstand neemt van de ploeg van René Hake, die op plek zeven blijft steken. De Amsterdammers komen op 28 punten, vijf minder dan nummer vier AZ en negen minder dan nummer drie FC Twente.