Ajax moet wachten op Antony: olympische droom Brazilië nog steeds levend

In navolging van Spanje hebben ook Brazilië en Japan zich geplaatst voor de halve finale van de Olympische Spelen. De Zuid-Amerikanen rekenden af met Egypte, het gastland had een strafschoppenserie nodig.

Brazilië O23
1 - 0
Egypte O23
Egypte O23

Eerder op de zaterdagmiddag (Nederlandse tijd) plaatste Spanje zich via een regelrecht spektakelstuk ten koste van Ivoorkust al voor de halve finale. Brazilië maakte er niet zo'n uitbundig doelpuntenfeest van, maar won wél. Een paar minuten voor rust tekende Hertha BSC-aanvaller Matheus Cunha voor de 1-0, op aangeven van Richarlison.

Dat bleek de enige treffer van de wedstrijd. Daar kon ook Ajax-aanvaller Antony, die na een uur werd gewisseld voor Malcom, niets aan veranderen. En dus is Brazilië nog altijd in de race om de olympische titel te prolongeren: in 2016 won het in de finale (in eigen land) na strafschoppen van Duitsland. Het land neemt het op tegen de winnaar van de confrontatie tussen Mexico en Zuid-Korea.

Japan O23
Japan O23
ns
0 - 0
Nieuw-Zeeland O23

Voor Japan (uiteraard het gastland van deze Spelen) is de olympische droom nog altijd in leven, al ging het moeizaam. De ploeg van basisklant Ritsu Doan (PSV) was de hele wedstrijd de betere ploeg, maar de Nieuw-Zeelandse keeper Michael Woud (Almere City FC) hield zijn doel schoon. Aan het begin van de verlenging viel ook Ko Itakura (vorig seizoen FC Groningen) in bij Japan.

Ook met de verdediger binnen de lijnen scoorde Japan niet, maar omdat Nieuw-Zeeland dat ook niet deed, moest een penaltyserie de beslissing brengen. Daarin was Itakura een van de Japanners die scoorde, terwijl Nieuw-Zeeland tweemaal faalde. De Aziaten maken dus nog steeds volop kans op een medaille in eigen land. Japan treft nu Spanje in de halve finale.