Olympische droom: Mir is met goal na 58 seconden goud waard voor Spanje

Spanje heeft met veel moeite afgerekend met Ivoorkust, in de kwartfinale van het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen. Bij het ontsnappen aan uitschakeling was een bijzondere rol weggelegd voor Rafa Mir.

Spanje O23
nv
5 - 2
Ivoorkust O23

De Spaanse selectie oogde op papier meer dan indrukwekkend. Zes spelers uit de EK-selectie sloten in de aanloop naar de Olympische Spelen aan bij Spanje Onder-23, onder wie smaakmaker Pedri en aanvallers Dani Olmo en Mikel Oyarzabal. De twee laatstgenoemden vormden tegen Ivoorkust samen met Real Madrid-buitenspeler Marco Asensio de aanvalslinie. Alleen al de kwaliteiten van die drie leidden in Spanje tot hoge verwachtingen.

De Spaanse talenten moesten echter al vroeg in de achtervolging tegen Ivoorkust. Manchester United-verdediger Eric Bailly, tijdens de Olympische Spelen actief als dispensatiespeler, opende in de tiende minuut de score uit een corner. Spanje herstelde de schade via Olmo, die na een halfuur alert was bij een misverstand in de Ivoriaanse defensie en voor de 1-1 zorgde. De Spanjaarden waren daarna typisch Spaans dominant, maar dat omzetten in een voorsprong lukte niet.

Het Olympische avontuur van de Spanjaarden leek in de 91ste minuut met een anticlimax te eindigen. Max Gradel scoorde met een van richting veranderd schot. Bijna tegen beter weten in liet bondscoach Luis de la Fuente in de resterende tijd stormram Rafa Mir nog invallen. Het bleek een gouden zet. De 1 meter 91 lange spits frommelde de bal 58 seconden na zijn entree (en dus diep in blessuretijd) al binnen. In de verlenging die volgde trok Spanje aan het langste eind. Oyarzabal benutte in de 98ste minuut een strafschop en zorgde zo voor het bevrijdende doelpunt.

De score liep daarna nog verder op via Mir. De spits die onder contract staat bij Wolverhampton Wanderers zorgde in de 117de minuut voor de 4-2 en bepaalde in de 121ste minuut de eindstand op aangeven van Oyarzabal op 5-2.