Ajax maakt in aanloop naar Dortmund geen fout in Friesland

Ajax heeft zaterdag gewonnen van SC Heerenveen. De ploeg van trainer Erik ten Hag herpakte zich zo na de nederlaag die voor de interlandperiode werd geleden tegen FC Utrecht (0-1) en ging winnend richting de Champions League-ontmoeting met Borussia Dortmund van dinsdag.

sc Heerenveen
0 - 2
Ajax
Ajax

Ajax moest het in Heerenveen stellen zonder Antony, Nicolás Tagliafico en Edson Álvarez vanwege hun interlandverplichtingen eerder deze week. Lisandro Martínez was met Tagliafico op pad met de Argentijnse ploeg, maar hij zat wel bij de wedstrijdselectie van de Amsterdammers. De verdediger begon op de bank. Ten Hag koos voor onder anderen Mohammed Kudus en Perr Schuurs in de basis. Heerenveen-trainer Johnny Jansen maakte zich vooraf in gesprek met ESPN weinig illusies. 'Ajax heeft nog steeds een heel goede ploeg.'

Dat bleek halverwege de eerste helft, want de eerste echte kans voor Ajax was raak. Daley Blind stuurde Dusan Tadic weg met een splijtende steekpass. Rechtsback Milan van Ewijk dekte verkeerd en kon zo niet meer ingrijpen. Sébastien Haller, die onlangs vader werd, was eerder bij het doel dan verdediger Sven van Beek en tikte op aangeven van Tadic binnen voor 0-1. Heerenveen probeerde daarna direct van zich af te bijten, maar kwam lang niet verder dan speldenprikjes van Rami Kaib en Tibor Halilovic. Anthony Musaba was dichter bij een goal, maar stuitte op de snel uitgekomen Remko Pasveer.

Ajax was er met de 0-1 ruststand nog lang niet en Heerenveen kreeg ook na rust kansen op de gelijkmaker. Zo kapte Musaba Ryan Gravenberch uit, maar schoot hij recht op Pasveer af. De keeper van Ajax had ook een antwoord op een volley van Van Beek, die daarna ook nog tegen de lat kopte. Ten Hag leek niet tevreden over wat Ajax na rust liet zien en voerde na ruim een uur een dubbele wissel door: David Neres en Martínez voor Steven Berghuis en Kudus. Het bleek een gouden wissel, want tien minuten na de wissel kopte Neres Ajax naar 0-2 uit een voorzet van Tadic.

Door de tweede Amsterdamse goal moest Heerenveen wel heel ver gaan om nog minimaal een punt over te houden aan de wedstrijd. De Friezen kwamen echter niet meer tot kansen en Ajax speelde de wedstrijd zakelijk uit. De koploper van de Eredivisie staat nu op 22 punten uit negen wedstrijden. Dinsdag komt Dortmund op bezoek in de Johan Cruijff Arena. De wedstrijd begint om 21.00 uur.