FC Utrecht bewijst met stunt dat Ajax niet onoverwinnelijk is

Ajax heeft zondag in eigen huis de eerste nederlaag van het Eredivisie-seizoen geleden. FC Utrecht won in de Johan Cruijff Arena door een doelpunt van voormalig Ajacied Django Warmerdam en bezorgde de Amsterdammers zo de eerste competitienederlaag sinds 5 december 2020.

Ajax
Ajax
0 - 1
FC Utrecht
FC Utrecht

Ajax was voor de ontmoeting met Utrecht al weken in vorm in de Eredivisie. In speelronde twee werd voor de eerste en tot zondag enige keer punten verspeeld toen het 1-1 werd op bezoek bij FC Twente. In de vijf competitiewedstrijden daarna incasseerden de Amsterdammers niet eens een goal. Doordeweeks won de ploeg van Ten Hag nog met 2-0 van Besiktas. Utrecht bleek in het verleden al een lastige tegenstander voor Ajax en dat was zondag in de Johan Cruijff Arena niet anders.

Voor het eerst dit seizoen kwam Ajax in een thuiswedstrijd niet tot scoren. Waar NEC, Vitesse en SC Cambuur na 45 minuten al tegen een grote achterstand aankeken, hield Utrecht goed stand. Ajax kreeg via Sébastien Haller en David Neres, die weer eens mocht starten, wel kansen, maar een doelpunt bleef uit. Utrecht stichtte in de omschakeling gevaar via onder anderen Anastasios Douvikas en Moussa Sylla.

Ten Hag zag in de beginfase van de tweede helft niet genoeg verbetering bij Ajax en besloot in te grijpen, maar voordat hij zijn wissels kon doorvoeren kwam de thuisploeg bijna op 1-0. Utrecht-doelman Maarten Paes keerde echter twee keer een inzet van Haller en ook nog een poging van Dusan Tadic. Vervolgens gingen Neres, Nicolás Tagliafico en Ryan Gravenberch naar de kant voor Antony, Daley Blind en Davy Klaassen.

Utrecht-trainer René Hake zorgde er kort daarna voor dat de gebroeders Timber alsnog tegenover elkaar kwamen te staan. Jurriën stond in de basis bij Ajax, maar Quinten begon op de bank bij Utrecht. Hij viel na een uur in. Klaassen was al snel gevaarlijk voor Ajax. Paes zag zijn kopbal op het dak van het doel eindigen. Langzaam maar zeker begon de tijd voor Ajax te dringen. De laatste keer dat de Amsterdammers niet tot scoren kwamen in een Eredivisie-duel was op 4 oktober 2020 tegen FC Groningen (1-0).

Utrecht hield in de tweede helft lange tijd vooral tegen en kwam er in de omschakeling niet echt uit. Toen dat na 77 minuten wel een keer lukte, was het ook meteen raak. Joris van Overeem nam de bal over van Douvikas en leidde een counter in. Quinten Timber gaf vanaf de rechterkant een breedtepass op Warmerdam, die met een hard schot in de verre hoek de score verrassend opende voor de bezoekers: 0-1. Utrecht hield de voorsprong daarna vast in een chaotische slotfase waarin Ajax veelvuldig de aanval zocht, maar niet succesvol was.

Ajax staat ondanks de nederlaag nog bovenaan in de Eredivisie met negentien punten, maar ziet FC Utrecht wel dichterbij komen. De ploeg van Hake heeft twee punten minder en betreedt door de winst in Amsterdam de topdrie.