Ajax klopt armetierig PSV in fletse topper, maar baalt van nieuw blessuredrama

Reacties

Ajax heeft zonder veel moeite gewonnen van PSV. In de (fletse) papieren topper in de Johan Cruijff Arena werden de zeer matig spelende bezoekers simpel aan de kant gezet. De zege had voor de Amsterdammers echter een zéér nare bijsmaak, aangezien Joël Veltman, Quincy Promes én Ryan Babel geblesseerd uitvielen.

Ajax klopt armetierig PSV in fletse topper, maar baalt van nieuw blessuredrama
© Pro Shots
Ajax
Ajax
1 - 0
PSV
PSV

Voor beide partijen was de topper in de Johan Cruijff Arena er eentje zonder enkele bepalende kopstukken. Bij Ajax ontbreken Hakim Ziyech, David Neres en Daley Blind al geruime tijd, zoals PSV het al een hele poos moet doen zonder Donyell Malen. Daar kwam deze week ook nog eens de transfer van Steven Bergwijn naar Tottenham Hotspur overheen. Het hoofdpijndossier op linksback werd door de Eindhovenaren weliswaar opgelost met de komst van Ricardo Rodríguez, maar de AC Milan-huurling bleek nog niet fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen.

Mede door alle afwezigen aan Amsterdamse zijde begon Carel Eiting in de basis, de 21-jarige middenvelder stond na zes minuten ook aan de basis van de eerste enorme Ajax-kans. Met een schitterende pass bereikte hij Promes bij de tweede paal, maar diens volley werd op weergaloze wijze gestopt door keeper Lars Unnerstall. Niet veel later schoot Sergiño Dest van afstand in het zijnet, waarmee de toon overduidelijk werd gezet.

Crisis
Dat overwicht van Ajax was bepaald geen verrassing. Hoewel de recente vorm van de Amsterdammers (drie nederlagen in de laatste vijf competitieduels) niet denderend is, is er in Eindhoven sprake van een ongekende crisis. Sinds 19 oktober 2019 speelde PSV tot dit weekend elf wedstrijden in de Eredivisie, daarvan werden er acht níét gewonnen. Alleen de thuisduels met SC Heerenveen, Fortuna Sittard en PEC Zwolle leverden zeges op. Sinds het ontslag van trainer Mark van Bommel lijkt de situatie bij de huidige nummer vijf van de competitie alleen maar slechter geworden: met name technisch manager John de Jong en algemeen directeur Toon Gerbrands moeten het flink ontgelden.

Ajax trok de lijn van die openingsfase tot de rust moeiteloos door, zonder zelf nou geweldig te spelen. PSV kreeg nauwelijks tijd om adem te halen en liet de aanvalsgolven over zich heen komen. Zo hield Unnerstall met zijn voet een schot van Donny van de Beek tegen, kort daarna kon de Duister redding brengen toen de volledig vrijstaande Dusan Tadic de bal uit een corner slap inkopte. Ryan Babel kreeg zijn voet vervolgens niet goed tegen een lage voorzet van Dest, uit de soepele aanval die volgde werd een schot van Tadic geblokt en greep Jorrit Hendrix net op tijd in toen Van de Beek gevaarlijk werd.

Hoewel het dus allemaal crescendo verliep voor Ajax, was er na een halfuur ook sprake van tegenslag. Direct nadat Babel op één meter van de doellijn bijna de bal afsnoepte van de niet voor het eerst treuzelende Unnerstall, werd de geblesseerde Joël Veltman vervangen door Perr Schuurs. Het spelbeeld veranderde daardoor niet. Babel dwong Unnerstall (na een afgemeten voorzet van Eiting) met een kopbal driect na de wissel tot een save. Daarmee toonde de goalie weer zijn waarde, maar na 35 minuten leidde hij ook de 1-0 in.

Zijn slechte uittrap werd opgepikt door Van de Beek, die even leek te overwegen om van grote afstand direct uit te halen, maar hij besloot in plaats daarvan om aan een opmars te beginnen. Hij stoomde moeiteloos op en werd geen strobreed in de weg gelegd, todat Nick Viergever hem op het laatste moment stuitte met een sliding. De bal belandde daardoor echter precies voor de rechter van Promes, die koeltjes de openingsgoal binnenschoot. Enige kans van PSV in de eerste helft: een schotje van Sam Lammers, simpel gepakt door Andre Onana.

Volgende tik
Ook in de slotfase van de eerste helft had PSV het zwaar. Tagliafico schoot de bal over na een goede aanval, Unnerstall tikte een knal van Dest schitterend uit de bovenhoek en Babel kwam niet bij een lage voorzet van Eiting. Op slag van rust kreeg Ajax de laatste kans van de eerste helft, maar Promes bereikte Babel niet met zijn hakje. Die gemiste mogelijkheid bezorgde Ajax bovendien een volgende tik. Niet zozeer omdat het geen doelpunt opleverde, maar wel omdat Promes bij zijn mislukte hakje geblesseerd raakte aan zijn hamstring en direct naar de kant moest.

Het moment waarop Quincy Promes geblesseerd raakte.
© Pro Shots
Het moment waarop Quincy Promes geblesseerd raakte.

Met spits Lassina Traoré als vervanger van Promes kreeg Ajax ook in het begin van de tweede helft een paar goede kansen: Van de Beek vond wederom Unnerstall op zijn weg en een volley van Tadic werd geblokt, waarna er een nieuwe domper volgde. Na iets meer dan een uur spelen maakte Babel (die even daarvoor achter een diepe bal aan was gesprint) het bekende wisselgebaar: ook híj kon niet verder.

Daarmee beleefde Ajax wederom een blessuredrama. Na de eerder genoemde blessures van Ziyech en Neres dreigen nu ook Promes (juist sinds de winterstop weer fit) en Babel (nota bene aangetrokken om Ajax meer aanvallende opties te geven) weg te vallen. Zakaria Labyad komt dit seizoen sowieso niet meer in actie, terwijl Noa Lang werd verhuurd aan FC Twente. De opties voor trainer Erik ten Hag zijn derhalve aardig geslonken, al zijn vooral Ziyech en Blind flink op de weg terug.

Tandvlees
Door alle fysieke malheur en het uitblijven van meer grote kansen bij de thuisploeg, én het feit dat het nog altijd slechts 1-0 stond, bleef PSV hoop houden op een positief resultaat. Ook viel er een op driekwart wedstrijd een meevaller te noteren voor de Eindhovenaren. Dest ging in de zestien over het uitgestoken been van Oliver Boscagli, maar zowel scheidsrechter Björn Kuipers als videoref Bas Nijhuis vonden het opmerkelijk genoeg geen penalty.

Het was de laatste actie van Boscagli, die naar de kant ging voor debutant Rodríguez. In de slotfase bracht Faber ook het zeventienjarige toptalent Noni Madueke nog binnen de lijnen, terwijl bij Ajax ook Van de Beek en Eiting tegen het einde steeds meer fysieke klachten leken te hebben. Zij speelden de wedstrijd echter uit, zoals heel Ajax op het tandvlees de eindstreep haalde. In blessuretijd greep Lisandro Martínez namelijk op het laatste moment in bij een kans voor Madueke, waardoor Ajax de drie punten uit het vuur sleepte.

Ajax Nederland

PSV Nederland

PSV Nederland

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.