Ajax kent in Utrecht onverwacht simpele bekeravond

Waar Ajax-trainer Frank de Boer in de aanloop naar het bekerduel bij FC Utrecht sprak van een lastig avondje, heeft Ajax zonder al te veel moeite de derde ronde bereikt. De Amsterdammers wonnen met 0-3. De wedstrijd lag in de tweede helft een kwartier stil omdat arbiter Bas Nijhuis een afkoelingsperiode nodig achtte na spreekkoren en het gooien van voorwerpen door de aanhang van de thuisploeg.

Na overwinningen op PSV (1-0) en Roda JC Kerkrade (0-1) had FC Utrecht in de Eredivisie vertrouwen getankt. De ploeg van trainer Jan Wouters begon vol goede moed aan het treffen met aartsrivaal Ajax, maar kreeg al snel twee teleurstellingen te verwerken.

Na elf minuten opende Tobias Sana (foto) – die net als Christian Poulsen, Jasper Cillessen en Derk Boerrigter terugkeerde in de basis – de score. Na geklungel van Jan Wuytens en een mislukt schot van Ryan Babel kon de Zweedse aanvaller de bal knap in de verre hoek schieten.

Vier minuten later was het al 0-2. Sana bediende Babel (die in de spits startte waardoor Siem de Jong als middenvelder acteerde) met een listige steekbal. Vervolgens was het voor Babel een koud kunstje doelman Robbin Ruiter te verschalken.

FC Utrecht kwam goed weg toen De Jong op de lat kopte, maar zette in de slotfase van het eerste bedrijf wel aan voor een offensief. Edouard Duplan was met twee kopballen zeer dicht bij een treffer en voormalig Ajacied Cedric van der Gun kwam een teenlengte te kort om de aansluitingstreffer binnen te glijden.

Kort na rust ontnam Christian Eriksen het laatste beetje spanning. Hij schoot de bal hoog en hard in de korte hoek. Die treffer zorgde voor frustratie bij de Utrecht-supporters die Nijhuis ertoe noopten het duel stil te leggen met 57 minuten op de klok. Na een korte pauze kwamen de ploegen weer op het veld, maar de score veranderde niet meer.

Zodoende voegt Ajax zich bij de andere al voor de derde ronde geplaatste teams en is Utrecht ondanks de succesvolle laatste weken uitgeschakeld. Beide ploegen brachten in de slotfase nog een debutant in: Bob Schepers bij Utrecht en Fabian Sporkslede bij Ajax. Voor alle doelpuntenmakers en de andere uitslagen in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi klik hier. Foto: VI Images