Ajax kan start uit gouden jaar 1972 evenaren

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Ajax wacht zondagmiddag een op papier lastige uitwedstrijd tegen FC Groningen.

Ajax kan start uit gouden jaar 1972 evenaren
Speelronde: 25
Aftrap: zondag 5 maart, 14.30 uur
Scheidsrechter: Bas Nijhuis

• Als gevolg van een ronduit matige serie moet FC Groningen nog stevig aan de bak om zich te plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal. De noorderlingen treffen in Ajax een ploeg die sinds de winterstop nog geen steek liet vallen en zich en passant plaatste voor de achtste finale van de Europa League.

• FC Groningen moest in 24 van de voorgaande 37 thuiswedstrijden tegen Ajax in de Eredivisie zijn meerdere erkennen in de Amsterdammers. De noorderlingen trokken zeven keer aan het langste eind en slaagden er zes keer in één punt te bemachtigen.

• Als enige Eredivisie-club trof FC Groningen dit seizoen nog geen doel tegen een club uit de traditionele topdrie. Na het duel met Ajax wacht nog een confrontatie tegen PSV, op 7 mei.

• Inmiddels wacht FC Groningen al zes competitieduels op een overwinning. In 2012 zetten de noorderlingen voor het laatst een nog langere reeks zonder zege neer: tien wedstrijden.

In De Arena maakte Ajax eerder dit seizoen geen fout tegen FC Groningen: 2-0.
In De Arena maakte Ajax eerder dit seizoen geen fout tegen FC Groningen: 2-0.

• Davy Klaassen maakte liefst negen van zijn elf competitiegoals in een uitwedstrijd, meer dan iedere andere speler in de Eredivisie.

• Voor de derde keer kan Ajax de eerste acht Eredivisie-duels in een kalenderjaar in winst omzetten. Eerder kregen de Amsterdammers dit alleen in 1972 en 1973 voor elkaar. In 1972 (een jaar waarin Ajax alle hoofdprijzen won) bleef het bij acht zeges, maar in 1973 triomfeerde de ploeg zelfs in de eerste zestien competitiewedstrijden na de jaarwisseling.

• Ajax-coach Peter Bosz won in zijn trainersloopbaan slechts eenmaal op bezoek bij FC Groningen. Dat was in maart 2011 in dienst van Heracles Almelo. De andere zeven duels in het Noordlease Stadion (voorheen Euroborg) mondden uit in twee remises en vijf nederlagen.

• Ajax tracht voor de vijfde keer op rij de 'nul' te houden in een uitwedstrijd. Eerder zetten de Amsterdammers alleen in 1992 een dergelijke serie neer, toen zelfs in zes achtereenvolgende uitduels een clean sheet werd behaald.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.