Ajax jaagt precies 22 jaar na 'Wenen' op nieuwe Europese glorie

Reacties

Ajax en Manchester United strijden woensdagavond om de eindzege in het Europa League-toernooi. Niet alleen een Europese beker, maar ook een ticket voor de groepsfase van de Champions League staat op het spel. Acht feitjes over de wedstrijd in Solna.

Ajax jaagt precies 22 jaar na 'Wenen' op nieuwe Europese glorie

• Op de dag van de finale is het precies 22 jaar geleden dat Ajax zijn laatste Europese beker won, de Champions League in 1995. De Amsterdammers zijn nu bezig aan de langste droogteperiode op dit front sinds in 1971 de eerste Europese trofee werd veroverd: de Europa Cup 1.

• Het wordt pas de vijfde ontmoeting tussen Ajax en Manchester United in een Europees toernooi. Zowel in de eerste ronde van het UEFA Cup-toernooi van 1976/77 als in de tweede ronde van het Europa League-toernooi van 2011/12 werden de Amsterdammers over twee duels uitgeschakeld door The Red Devils. In beide seizoenen won Ajax één van de ontmoetingen.

Sjaak Swart over de finale:

'Ajax kan de druk aan, ze zijn opgewassen tegen United'

• Van Ajax' huidige selectie kwam alleen Davy Klaassen tijdens de laatste confrontatie met Manchester United in 2012 in actie. Huidig Manchester United-speler Daley Blind behoorde destijds ook tot de selectie van de Amsterdammers. Bij United zijn Chris Smalling, Wayne Rooney, Phil Jones, David de Gea, Ashley Young en Antonio Valencia de overlevers, terwijl Paul Pogba destijds ook al in de selectie van The Red Devils zat. De Fransman toog in 2012 naar Juventus om in 2016 terug te keren naar Manchester United.

• In totaal werkte Ajax 23 Europese duels af met Engelse clubs. De balans is precies in evenwicht met acht overwinningen, zeven remises en acht nederlagen.

• Ajax speelt woensdagavond zijn negentiende Europese wedstrijd van het seizoen, een clubrecord. Deze Europese jaargang boekten de Amsterdammers negen overwinningen, speelden ze vijf keer gelijk en gingen ze viermaal onderuit.

VI op bezoek bij Mourinho: 'Ik wil Ajax-spelers niet motiveren'

VI op bezoek bij Mourinho: 'Ik wil Ajax-spelers niet motiveren'

• Klaassen heeft nog één doelpunt nodig om Marco van Basten voorbij te steken op de eeuwige topscorerslijst van Ajax in Europa. Momenteel staan beiden op elf goals, waarmee ze de elfde plaats delen. Met twaalf treffers nemen John Bosman en Stefan Pettersson de gedeelde negende en tiende positie in. Jari Litmanen is met 26 doelpunten aanvoerder van de lijst.

• Manchester United was in tegenstelling tot Ajax, dat eerst nog uitkwam in de voorronde van de Champions League, het hele seizoen actief in het Europa League-toernooi. De ploeg van José Mourinho eindigde als tweede in Groep A onder Fenerbahçe (maar boven Feyenoord) en schakelde daarna achtereenvolgens Saint-Étienne, FK Rostov, Anderlecht en Celta de Vigo uit.

• Ajax slaagde er niet in zijn laatste zes Europese duels buiten Amsterdam in winst om te zetten. In die serie speelden de Amsterdammers drie keer gelijk en gingen ze drie keer onderuit.

Ajax' weg naar de finale:

Road to the Final: eindelijk weer Europees succes voor Ajax

Ajax-Manchester United in 60 seconden:

Europa League-finale in 60 seconden: Ajax in voetsporen Feyenoord?
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.