Ajax haalt uit tegen Lyngby bij vertraagd debuut Ten Hag

Het debuut van Erik ten Hag als trainer van Ajax is - ondanks een opmerkelijk begin - geëindigd in een eenvoudige en ruime zege. Een matig Lyngby BK, de nummer twaalf van de Deense competitie, werd in Portugal door de Amsterdammers met 5-1 aan de kant gezet. Middenvelders Hakim Ziyech en Donny van de Beek waren met ieder twee treffers de grote blikvangers aan Ajax-kant.

De nieuwe oefenmeester Ten Hag koos bij zijn vuurdoop grotendeels voor de elf spelers die ook onder zijn voorganger Marcel Keizer op een basisplek konden rekenen. Frenkie de Jong - onder Keizer al regelmatig ingezet als inschuivende centrumverdediger - startte ook onder de ex-trainer van FC Utrecht op die plek, terwijl aanwinst Nicolás Tagliafico als linksback direct zijn debuut maakte. Daarom begon Maximilian Wöber op de bank. Op het middenveld en voorin speelden de bekende namen, Klaas-Jan Huntelaar begon in de punt van de aanval omdat Kasper Dolberg geblesseerd is.

Het duel in Albufeira begon overigens bijna drie kwartier later, omdat de scheidsrechter op het laatste moment werd weggeroepen door de Portugese bond. Daardoor moesten beide partijen lang wachten op een vervanger, terwijl twee assistent-trainers van Ajax en Lyngby (namens de Amsterdammers was dat keeperstrainer Carlo L'Ami) in de openingsfase vervolgens even als grensrechter moesten optreden. Toen het duel eenmaal begonnen was, was al snel duidelijk dat Ajax de veel betere partij was.

Dat resulteerde in een oppermachtig eerste halfuur van de ploeg van Ten Hag. Na tien minuten was het al raak: Ziyech krulde de bal van ruim twintig meter met links schitterend in de verre hoek, de bal sloeg via de paal binnen achter keeper Mikkel Andersen (zie video hieronder). Diezelfde doelman kon even later redding brengen op een kopbal van Klaas-Jan Huntelaar, vlak nadat een schot van David Neres nog werd geblokt. Het bleek uitstel van executie, want hoewel Andersen na een dik kwartier ook een schuiver van Justin Kluivert keerde, kon de attente Van de Beek in de rebound de 2-0 binnentikken.

De middenvelder leek twee minuten later zelfs zijn handtekening te zetten onder de 3-0, maar de inmiddels gearriveerde Portugese grensrechter gooide met zijn vlagsignaal voor buitenspel roet in het eten. Nadat Ziyech met een fraaie actie Neres had weggestuurd, maar de voorzet van de Braziliaan niet goed genoeg was, werd Ajax wat slordiger. De 2-1 van Mayron George werd dan ook ingeleid door knullig balverlies van De Jong, een foutje dat door Tagliafico en keeper André Onana - die zijn vingers nog wel tegen het harde schot kreeg - niet meer kon worden gerepareerd.

Ajax leek van dat slippertje maar weinig geleerd te hebben, want een minuut later herhaalde de geschiedenis zich bijna. Dit keer was het Ziyech die balverlies leed en Matthijs de Ligt die niet bepaald daadkrachtig ingreep, maar aanvoerder Joël Veltman was achterin net op tijd om George te stuiten. Dat Ajax alsnog met een marge van twee doelpunten ging rusten, was te danken aan de tandem Neres-Huntelaar. Na een heerlijke steekpass van de ingeschoven De Jong, bood de Braziliaanse smaakmaker zijn collega in de spits een niet te missen kans: 3-1.

Frivool
Ajax zou in de tweede helft uitlopen naar een bijzonder ruime zege, al kwam het direct na rust nog wel een paar keer goed weg. Onana kon een kiezelharde vrije trap van Casper Højer ternauwernood over zijn doel ranselen, maar de grootste kans op de 3-2 volgde een minuutje later. Na een ongelukkige overtreding binnen de zestien mocht invaller Mohammed Saeid een strafschop nemen, maar hij stiftte zijn Panenka-penalty tegen de lat. Toen ook Jeppe Kjær na een voorzet van de rechterkant de lat had geraakt, was de beurt - in de persoon van de twee uitblinkende middenvelders - weer aan Ajax.

Het was wederom Ziyech die de voorsprong uitbreidde. Hij gaf de bal zelf fraai mee aan Kluivert, die vervolgens niet zelfzuchtig was en de inmiddels aangesloten Marokkaans international in staat stelde de 4-1 binnen te schuiven. Op twintig minuten van het einde speelde Van de Beek zich mooi vrij op de rand van het strafschopgebied, waarna ook hij (via de binnenkant van de paal) zijn tweede doelpunt binnenschoot. Ajax kwam in het restant van de wedstrijd nog wel tot enkele frivole aanvallen, maar gescoord werd er niet meer.

Later op de middag speelt Ajax wederom een oefenduel, op hetzelfde veld. Dan is MSV Duisburg de tegenstander, het duel met de huidige nummer zeven van de Tweede Bundesliga begint om 16.15 uur. De wedstrijd stond eigenlijk voor een kwartiertje eerder gepland, maar door de vertraging van het eerste oefenduel van de dag werd die aftrap met vijftien minuten uitgesteld.

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, De Ligt, F. de Jong, Tagliafico; Van de Beek, Schöne (73. Wöber), Ziyech; Kluivert (63. Johnsen), Huntelaar (63. Cassierra), Neres.