Ajax gaat voor mijlpaal in finale, Letsch kan Preud'homme opvolgen

Reacties

Zorgt Vitesse voor een stunt of gaat Ajax aan de haal met de KNVB-beker? Na 631 dagen wordt er zondag eindelijk weer een nationale prijs uitgereikt. VI brengt een aantal feitjes in kaart over de climax van het TOTO KNVB-bekertoernooi.

Ajax gaat voor mijlpaal in finale, Letsch kan Preud'homme opvolgen
© Pro Shots
Ajax
Ajax
2 - 1
Vitesse
Vitesse

• Ajax gaat op voor zijn twintigste bekerzege, waarmee het eerste achtervolgers Feyenoord (dertien triomfen) en PSV (negen keer eindwinnaar) op een grotere achterstand kan zetten. Het is maar een select aantal clubs dat meer dan twee keer de Dennenappel won.

De erelijst:

Club Eindzeges
Ajax 19
Feyenoord 13
PSV 9
AZ 4
H.V. & C.V. Quick 4
Koninklijke HFC 3
Sparta Rotterdam 3
FC Twente 3
FC Utrecht 3

Vitesse is nog altijd de laatste nieuwe winnaar op de erelijst, dankzij de 2-0 overwinning op AZ in 2017. Een goed omen voor de Arnhemmers is dat er ook in dat jaar een Amerikaanse president werd geïnaugureerd.

De laatste vijf nieuwe winnaars:

Club Jaar
Vitesse 2017
FC Groningen 2015
PEC Zwolle 2014
SC Heerenveen 2009
Roda JC Kerkrade 1997

• Ajax kreeg de finaleplaats zeker niet cadeau. Op weg naar De Kuip rekenden de Amsterdammers af met de huidige nummer zeven (FC Utrecht), drie (AZ), twee (PSV) en tien (SC Heerenveen). Vitesse had aanzienlijk meer lotingmazzel met Willem II, ADO Den Haag, Excelsior en VVV-Venlo als horden. Het duel met HHC Hardenberg werd geannuleerd na de beperkingen die amateurclubs kregen opgelegd.

• 18 april is zeer vroeg voor een KNVB-bekerfinale. Deze eeuw stond de eindstrijd alleen eerder op de rol in 2012, toen PSV en Heracles Almelo al op 8 april tegenover elkaar stonden. Begin deze eeuw had de bekerontknoping vaak eind mei plaats of zelfs op 1 juni, zoals in 2003 met FC Utrecht - Feyenoord (4-1).

• Sinds 1989 is De Kuip onafgebroken de plaats van handeling van de KNVB-bekerfinale, de heenwedstrijd van de dubbele eindstrijd in 2010 tussen Ajax en Feyenoord buiten beschouwing gelaten. De 31 Kuip-finales sinds 1989 leverden 108 goals op. Het gemiddeld aantal doelpunten per Kuip-eindstrijd bedraagt 3,48 en de enige 0-0 was in 2001 (FC Twente - PSV).

• Het valt zeker niet uit te sluiten dat Ajax later deze maand beslag legt op de landstitel, waardoor zondag in feite ook de dubbel op het spel staat voor de ploeg van Erik ten Hag. De Amsterdammers wonnen al acht keer eerder in hetzelfde seizoen zowel het kampioenschap als het KNVB-bekertoernooi, voor het laatst in 2018/19. Vijf andere clubs pakten ook minimaal één keer de dubbel.

Alle winnaars van de dubbel:

Club Aantal keer de dubbel Laatste keer
Ajax 8 2018/19
PSV 4 2004/05
Feyenoord 3 1983/84
AZ '67 1 1980/81
HVV 1 1902/03
RAP 1 1898/99

• Met slechts vier goals leiden Guytano dos Santos (SteDoCo), Mike Reuvers (Staphorst) en Niels Springer (OFC) de dans op de topscorerlijst in het bekertoernooi. Daarna komt een heel peloton aan spelers met drie goals, onder wie Dusan Tadic en Zakaria Labyad.

• Michel Preud'homme is nog altijd de laatste buitenlandse trainer die beslag legde op de KNVB-beker, in 2011 met FC Twente. Daarna loodsten Phillip Cocu, Gertjan Verbeek, Ron Jans, Erwin van de Looi, Giovanni van Bronckhorst, Henk Fraser en Ten Hag hun ploeg naar bekerglorie. Vóór Preud'homme wonnen onder anderen Ernst Happel, Trond Sollied en Morten Olsen als niet-Nederlandse trainer het bekertoernooi.

• Voor Ten Hag lonkt na de landstitel, KNVB-beker en Johan Cruijff Schaal van 2019 zijn vierde prijs als hoofdtrainer van Ajax. Deze eeuw deden alleen Frank de Boer en Ronald Koeman het beter, met respectievelijk vijf en vier prijzen. Overigens won Ten Hag als speler de KNVB-beker met FC Twente, in 2001.

Europese tickets

Volgens de statuten en reglementen dwingt de KNVB-bekerwinnaar startrecht af voor de play-offs in de Europa League. De verliezers van deze laatste voorronde nemen deel aan het hoofdtoernooi van de Europa Conference League, het nieuwe Europese toernooi dat volgend seizoen aan zijn eerste editie toe is. Oftewel: de bekerwinnaar is in alle scenario's verzekerd van Europees voetbal tot de winterstop. Met Eredivisie-hoogvliegers Ajax en Vitesse als finalisten zal er worden geschoven met tickets, waarbij het bekerticket doorschuift naar de competitie als de bekerwinnaar ook in de toptwee finisht. Wint Ajax bijvoorbeeld de beker en wordt het eerste of tweede, dan mag de nummer drie zich opmaken voor de play-offs in de Europa League. De winnaar van zondag neemt overigens deel aan de Johan Cruijff Schaal, de officieuze aftrap van het nieuwe seizoen. Pakt Ajax de dubbel, dan stuiten de Amsterdammers op de nummer twee van de Eredivisie in dit duel, zoals in 2019.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Vitesse
Meer over Vitesse
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.