Ajax dicht bij landstitel ondanks stroeve start tegen NAC

Ajax heeft in de uitwedstrijd tegen NAC Breda geen fout gemaakt in de jacht op de 32ste landstitel. Net als in de afgelopen twee seizoenen sloten de Amsterdammers het bezoek aan het Rat Verlegh Stadion ondanks een stroeve start af met een overwinning: 0-2. Daardoor is Willem II in de Arena over acht dagen het laatste obstakel op weg naar de derde kampioensschaal op rij.

Ajax dicht bij landstitel ondanks stroeve start tegen NAC

Ajax-trainer Frank de Boer besloot vlak voor de wedstrijd om Ryan Babel voor het eerst sinds 11 november weer in zijn basisopstelling op te nemen. Dat ging opmerkelijk genoeg ten koste van Christian Poulsen, die in de laatste twee duels met PSV (3-2) en SC Heerenveen (1-1) juist nog fungeerde als sterkhouder op het middenveld.

Met de fysiek minder sterke Lasse Schöne op de plek van Poulsen werd Ajax met name in de beginfase compleet overlopen door NAC Breda. De Amsterdamse lijstaanvoerder mocht van geluk spreken dat dat geen vroege achterstand opleverde.

Want in een kort tijdsbestek stuitte Elson Hooi op Kenneth Vermeer, schoot Rick ten Voorde de daaropvolgende rebound via Schöne over het lege doel van Ajax en kopte Eric Botteghin in de aansluitende hoekschop van dichtbij tegen de onderkant van de lat. Na die hectische openingsfase kwam Ajax in defensief opzicht weliswaar nauwelijks meer in de problemen, maar bleef het spel van de titelfavoriet in aanvallend opzicht wel ver onder de maat. Alleen toen Babel de bal in de 28ste minuut voorgaf op Viktor Fischer was er een mogelijkheid om de score te openen. Fischer schoot de bal in kansrijke positie echter in de handen van Jelle ten Rouwelaar.

OmhaalMeteen na rust bleek waarom de keuze van De Boer voor Babel en Schöne gerechtvaardigd was. De Deense middenvelder stuurde zijn rappe ploeggenoot weg met een pass over veertig meter. Babel hield vervolgens het overzicht en bediende Fischer. Omdat Ten Rouwelaar zijn schot niet klemvast kon pakken, scoorde Kolbeinn Sigthórsson na een hoop gerommel met een knappe omhaal (foto midden).

Toen kort daarna Siem de Jong uit een corner van Christian Eriksen de voorsprong verdubbelde door via het hoofd van Tim Gilissen raak te koppen, was er plotseling helemaal geen sprake meer van een lastig Avondje NAC. Want hoewel de Parel van het Zuiden nog probeerde om aansluiting te vinden, werd Ajax nauwelijks meer in verlegenheid gebracht. Sterker nog, Eriksen was dicht bij 3-0 toen hij snoeihard op de lat schoot.

En dus is de laatste serieuze horde naar het derde kampioenschap op rij genomen. PSV kan met een achterstand van vier punten in theorie nog wel langszij komen, maar het lijkt uitgesloten dat Ajax over een week in de eigen Arena punten laat liggen tegen hekkensluiter Willem II. Voor NAC heeft de nederlaag waarschijnlijk geen consequenties. Met 35 punten is het al zo goed als veilig maar zijn ook de play-offs om Europees voetbal ver weg.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen