Ajax dankzij hattrick Kudus heel hard op weg naar de Europa League

Ajax staat met een been in de groepsfase van de Europa League. De Amsterdammers hadden donderdagavond in Bulgarije weinig moeite met Ludogorets, dat mede dankzij drie doelpunten van de begeerde Mohammed Kudus met 1-4 werd verslagen. De return van volgende week lijkt door deze uitslag een formaliteit te zijn.

Ludogorets
Ludogorets
1 - 4
Ajax
Ajax

Maurice Steijn noemde Ludogorets voor aanvang een 'geduchte tegenstander', maar gaf wel toe dat hij van mening was dat zijn ploeg normaal gesproken gewoon zou moeten winnen van de Bulgaarse kampioen. Het verwachte krachtsverschil kwam tot uiting op het veld, al startte Ajax (met Owen Wijndal, Kenneth Taylor en Steven Berghuis in de basis en Branco van den Boomen verrassend op de bank) stroef. Het eerste kwartier kende geen momenten van opwinding.

Bij de eerste kans was het direct raak voor Ajax. Devyne Rensch veroverde op de rand van het vijandelijke strafschopgebied de bal, waarna Kudus de Nederlandse doelman Sergio Padt verraste met een schot in de korte hoek: 0-1. Twee minuten hierna maakte Kudus direct zijn tweede van de avond. Deze keer profiteerde de Ghanees, die in de nadrukkelijke belangstelling van West Ham United staat, van een uitstekende steekpass van Kenneth Taylor.

Ludogorets moest reageren, maar miste de kwaliteit om Ajax aan het bibberen te brengen. Jay Gorter hoefde in de eerste helft geen serieuze redding te verrichten en zag Brian Brobbey de score naar 0-3 tillen. Hij kopte van dichtbij raak, na een van richting veranderde voorzet van Wijndal.

Tweede helft
Brobbey keerde niet terug voor de tweede helft. De spits werd vervangen door Carlos Forbs, die als rechtsbuiten ging spelen, wat betekende dat Kudus als centrumaanvaller op zoek kon gaan naar zijn hattrick. Eerst kwam er echter nog een enorme kans voor Ludogorets, na een slippertje van Jakov Medic. Gorter bewees dat de eerste helft hem niet in slaap had gesust en redde uitstekend.

Nog geen minuut hierna maakte Kudus zijn derde van de avond. Forbs snelde zijn directe tegenstander voorbij en legde af op Steven Bergwijn, die niet zelfzuchtig was en Kudus liet scoren: 0-4. Vervolgens was er weer een grote kans voor Ludogorets, maar ook nu toonde Gorter zijn kwaliteiten.

De keeper slaagde er ondanks een sterk optreden niet in om zijn doel schoon te houden. Ludogorets kreeg na een handsbal van Jorrel Hato een strafschop en die werd benut door Olivier Verdon. Daar bleef het ondanks twee gevaarlijke Bulgaarse momenten in blessuretijd bij, waardoor Ajax een riante voorsprong meeneemt naar Amsterdam. Daar moet volgende week het laatste stapje naar de Europa League gezet worden.